Mange gjør dette feilen: - Samler bakterier og rust

03/07/2023 16:30

Emma

Livsstil
Foto: Privat
Foto: Privat
Holder du barberhøvelen i dusjen? I så fall bør du lese videre her.

Mange liker å barbere seg i dusjen, og derfor kan det være naturlig for folk å ha barberhøvelflyene der. Dette er imidlertid stedet hvor bakterier lett kan dannes når skraperen lagres.

Ifølge Cnet bør du oppbevare barberbladet på et tørt sted. Nettopp fordi dampen og uklarheten i dusjen får den til å samle bakterier og rust, skriver DinSide.

– Når det gjelder bakterievekst, vil det avhenge av tilgang på næringsstoffer, næringsstoffer og en viss varme. Alt dette finner du i et dusørområde, sier professor og bakteriolog Henning Sørum ved Institutt for parakliniske ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

– Barberhøvelen vil lett inneholde mye organisk materiale fra hudceller og hår. Dette kan vokse i løpet av en eller to dager i varme og varme omgivelser, forklarer professoren.

He legger til at det simplest og raskeste tiltaket du kan gjøre er å «flush skrapen med en litt kraftig vannstråle etter at den er brukt».

– Da vil det meste av det organiske materialet med bakterier vaskes bort. Men et lite antall bakterier vil kunne vokse, sier Sørum og fortsetter:

– Et viktig hensyn spiller inn her, nemlig at så lenge et barberhøvel brukes av samme person hele tiden, og denne personen ikke har kjente mikrobielle hudinfeksjoner med for eksempel stafylokokker, streptokokker eller hudsopp som forårsaker ringorminfeksjon, er det minimal risiko for at bakteriene som vokser opp fra de vil forårsake sykdom hos dem når du bruker skraperen igjen. En ripe kan lett sammenlignes med en solarium med hygiene og bruk i tankene, forklarer han.

– Man låner ikke tannbørster av andre, og man skal ikke bytte skrubbsår med mindre man er i samme familie og at denne familien ikke har hudproblemer forårsaket av mikroorganismer.

Når det gjelder spørsmålet om hvor sunne bakterier kan komme på riper hvis de blir en del av dusjen, er svaret at bakterier allerede er tilstede ved etterbruk.

Men hvis skraperen er, kan bakterier formere seg innen en dag hvis ernæring og fruktbarhet er tilstede. Antall bakterier kan øke med 100 til 10.000 ganger under disse forholdene, sier Sørum.

Hvor ofte bør du bytte barberblad?

Ifølge Estrid, som selger barberhøvelfly og barberblader, bør du bytte ut barberblader med fem for tåbarbering. Det er viktig å skifte barberblad regelmessig for å opprettholde en god barbering og unngå irritasjon.

Så hvis du er vant til å holde barberhøvelen i dusjen, kan det være vanskelig å revurdere denne praksisen.

Ved å oppbevare barberbladet på et tørt sted og skylle barberbladet grundig etter bruk, kan du redusere risikoen for bakterievekst og rustdannelse. Det er også viktig å vurdere hygiene og unngå å dele skrubbsår med andre, med mindre de er en del av nær familie uten å kjenne hudskader.