Mange gjør en vanlig feil: Gjør aldri dette når du skal koke ris

01/11/2024 14:01

Hanne

LIVSSTIL
foto: Shutterstock / Pawel Kacperek
Det er en svært vanlig feil som mange gjør – men faktisk bør du gjøre noe helt annet.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Ris er ofte på menyen i norske hjem. De fleste skyller risen før koking, og dette er en god vane.

En grunn til å skylle risen er at det fjerner overflødig stivelse, noe som hindrer at risen kleber seg sammen. I tillegg bør man skylle risen for å fjerne overskytende arsen og skitt.

For de fleste virker det naturlig å helle ut vannet etter skylling i vasken – men dette er en vanlig feil, og faktisk viser det seg at du heller bør gjøre noe helt annet.

Arsen er et giftig grunnstoff som tilhører halvmetallene og finnes naturlig i en rekke kjemiske forbindelser og mineraler. Det kan være helseskadelig, og derfor anbefales det å skylle risen, og eventuelt la den ligge i bløt over natten, for å vaske ut mest mulig arsen.

Det skriver blant annet Samvirke.dk.

Ved å skylle bort mest mulig arsen reduserer man også risikoen for kreft ved å spise ris.

Vannet kan brukes til andre ting
Men i stedet for å helle vannet ut i vasken, bør du gjøre noe helt annet.

Dette rådet kommer fra helseblogger Sabrina Wang, som har lært et smart husmortips i Kina, ifølge Apartment Therapy.

"Ris er så vanlig der (i Kina, red.), så i stedet for å kaste vannet vi bruker til å skylle risen med, sparer vi det," forklarer hun.

Årsaken til at man bør beholde vannet er overraskende for mange: Det viser seg nemlig at det er et utmerket rengjøringsmiddel.

Derfor er det et genialt rengjøringsmiddel
På grunn av risens høye innhold av stivelse, blir vannet "surt," noe som gjør det effektivt mot smuss og inngrodde matrester.

Angivelig kan man bruke risvannet til alt fra oppvask til rengjøring av skitne overflater, kjøkkenutstyr og redskaper.

Ifølge helsebloggeren bør du helle vannet i en lufttett beholder og sette det i kjøleskapet, der det kan holde seg i en uke.

Forskjell på risen
Det er imidlertid et par ting du bør være oppmerksom på. Du bør for eksempel ikke bruke vannet på overflater med fett, og du bør kun bruke vann fra skylling av hvit ris.

"Unngå basmatiris og brun ris, da disse sortene ikke inneholder så mye stivelse. Det er stivelsen som gjør risvannet til et så godt rengjøringsmiddel," utdyper Sabrina Wang til Apartment Therapy.

Risvannet har også andre smarte bruksområder, som å stimulere vekst og blomstring av planter.

Med andre ord – skyll risen din gjerne, men behold vannet, for det kan brukes til en rekke praktiske husmortips.