Mange gjør feil som ødelegger hortensiaens blomstring: Slik sikrer du den vakre blomstringen

14/03/2024 22:00

Sofie

Livsstil
Foto: Wikimedia Commons
Hortensiaen er populær i norske hager.

Hortensia, med sine frodige blomsterstander, er en fryd for alle som elsker frodige hager. 

Selv om disse hardføre buskene ikke krever mye vedlikehold for å sikre en spektakulær blomstring, er det noen forholdsregler som enhver gartner, ny som erfaren, bør være klar over. Det skriver Magazindoma.

Feil i valg av jord kan være begynnelsen på slutten for disse ellers takknemlige plantene. Hortensia trives ikke i tett, leireholdig jord uten skikkelig drenering eller tilstrekkelig næringsstoffer.

For å gi disse skjønnhetene det beste vekstgrunnlaget, anbefales det å investere i eller blande selv et substrat spesialdesignet for syreelskende planter, som sikrer en løs, fuktig og næringsrik jord.

En annen fallgruve er plasseringen av buskene. Selv om hortensiaer kan nyte sollyset, er de ikke begeistret over den stekende middagssolen eller for mye skygge.

Ideelt sett bør de plantes der de kan nyte morgensol og skygge om ettermiddagen. Plassering nær store trær eller bygninger som kaster lange skygger kan hemme blomstringen.

Tidspunktet for beskjæring er også avgjørende for at hortensiaer skal blomstre. En vanlig feil er å beskjære om høsten, noe som kan fjerne knoppene som skulle ha blomstret neste vår. Det anbefales derfor å vente med beskjæring til våren, da man tydelig kan identifisere og unngå skuddene som bærer blomsterknopper.

Vanning og gjødsling er også områder hvor overdrivelse kan være skadelig. Hortensia foretrekker fuktig, men ikke vannmettet jord. Overvanning eller for hyppig gjødsling, spesielt med nitrogenrik gjødsel, kan faktisk hindre blomstring.

Moderat vanning og gjødsling om våren og etter blomstring er alt som trengs for å fremme sunn vekst og rikelig blomstring.

Ved å unngå disse fallgruvene kan gartnere nyte den fulle skjønnheten til hortensia i hagen deres, år etter år.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.