Forside LIVSSTIL Mange gjør det: Dette må du for all del ikke...

Mange gjør det: Dette må du for all del ikke gjøre med brillene dine

Mange tenker ikke over at det kan være skadelig for brillene.

Akkurat nå leser andre

Når man først har investert i et nytt par briller – enten for synet, stilen eller begge deler – er man som regel forsiktig. Man legger dem fra seg med glasset opp for å unngå riper. Man bruker begge hender når de tas av, så stengene ikke skal bli skjeve. I starten gjør vi alt riktig.

Men så sklir rutinene ut. Et uoppmerksomt øyeblikk foran stekeovnen, en kjapp tørk med feil klut – og plutselig har brillene fått varig skade.

En vanlig, men dyr tabbe

Uansett om brillene dine er et motevalg eller et livsnødvendig hjelpemiddel, ønsker du naturligvis å ta godt vare på dem. Likevel begår mange den samme feilen, ifølge optiker Sveinung Kyte, som nylig uttalte seg til TV 2 om temaet.

Du kjenner deg sikkert igjen i situasjonen.

«Når du åpner stekeovnen og står med hodet rett opp i dampen, vil varmen slå rett mot brillene dine. Det er ikke ideelt. Da ødelegger du coatingen», forklarer Kyte til nettstedet.

Les også

Den tynne beskyttelsen som ligger utenpå brilleglassene – ofte kalt antirefleksbelegg – tåler nemlig ikke den intense varmen.

Resultatet kan bli små sprekker og krakelering, og når belegget først er ødelagt, er det umulig å pusse glassene helt rene igjen.

Ikke bruk det du har for hånden

Har du først fått dugg på brillene, er det fort gjort å gripe det nærmeste du har – som et kjøkkenhåndkle eller litt tørkepapir. Men også dette bør du styre unna.

«Ikke bruk et håndkle, og ikke miljøpapir. Det kan ripe glassene», forklarer Kyte.

Han anbefaler at man alltid bruker en mikrofiberklut, gjerne sammen med litt lunkent vann og en dråpe mild oppvaskmiddel dersom brillene er veldig skitne.

Les også

Det er kanskje ikke så farlig der og da, men brillene er ofte en investering på flere tusen kroner. Et lite øyeblikks uoppmerksomhet foran ovnen kan gjøre at de aldri blir helt klare igjen.

Kanskje verdt å la middagen vente to sekunder til.

Ads by MGDK