Mange har den stående i kjøleskapet: Derfor bør den ikke inntas

26/05/2024 10:00

Sofie

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det er en rekke grunner til at du ikke bør innta den populære drinken.

Appelsinjuice har lenge vært en fast del av morgenrutinen for mange, men det ser ut til at populariteten snart kan avta.

Ny forskning tyder på at vår oppfatning av denne drikken kanskje må revurderes, da det viser seg at appelsinjuice ikke er så sunt som vi tidligere trodde.

Ifølge forskning fra det nederlandske helserådet blir fruktosen i appelsinjuice raskt absorbert av kroppen på grunn av dens flytende form. Denne raske absorpsjonen fører til en enkel omdannelse av sukkeret til fett, noe som kan resultere i vektøkning og økt risiko for diabetes.

Det er overraskende å tenke på at et enkelt glass appelsinjuice kan ha slike negative konsekvenser for helsen vår. I tillegg er kaloriinnholdet i appelsinjuice bemerkelsesverdig. Et daglig glass juice kan legge til opptil 53 000 ekstra kalorier i året til kostholdet ditt.

Ikke bare er appelsinjuice høy i kalorier, den er også høy i sukker. Et enkelt dagsglass tilsvarer 14 kilo sukker per år – det samme som i en brus. Så selv om appelsinjuice kan virke som et sunt valg, bidrar det ikke til vekttap eller et sunt kosthold.

Hvis du fortsatt ikke er overbevist om at appelsinjuice ikke er så sunt som det ser ut til, så er det flere overraskelser. Foruten kalorier og sukker har appelsinjuice også andre ulemper.

For det første er det lett å innta for mye juice, da det ikke er mettende på samme måte som å spise hele frukter.

Vurder heller å inkludere smoothies, som beholder mer fiber fra frukten, som et bedre alternativ. Generelt sett er det imidlertid sunnere å spise frukten i sin naturlige form enn å drikke den som juice.

Hvis du ønsker å øke vitamin C-inntaket uten å tilsette sukker fra appelsinjuice, er det mange grønnsaker som er rikere på vitamin C enn appelsiner. Brokkoli, rød paprika og grønnkål inneholder opptil 90 milligram C-vitamin sammenlignet med appelsinens 50-75 milligram.

Du kan enkelt erstatte ditt daglige glass med appelsinjuice ved å inkludere flere av disse grønnsakene i kostholdet ditt. Spis en appelsin om morgenen og legg til en av disse tre grønnsakene til middagen for å øke vitamin C-inntaket uten uønsket sukker.

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.