Mange sjåfører glemmer grunnleggende regler: Kan du svare på disse 5 teorispørsmålene?

29/05/2024 16:00

Sofie

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mange sliter med denne testen.

Mange eldre sjåfører husker den stressende opplevelsen av å ta førerprøven, men hvor godt husker du egentlig de grunnleggende teorispørsmålene fra den gang?

En fersk studie avslører overraskende resultater! Det skriver The Mirror

I følge en undersøkelse fra Independent Advisor Car Insurance, synes 88 % av sjåførene i Storbritannia det er vanskelig å svare riktig på fem grunnleggende teorispørsmål. Det viser seg at over halvparten ville stryke på teoriprøven om de skulle tatt den i dag.

"Det er utrolig hvor raskt vi glemmer det grunnleggende når sertifikatet er i lommen," sier en talsperson fra Independent Advisor Car Insurance. "Helt 50 % av sjåførene har ikke oppdatert kunnskapen sin siden de bestod førerprøven."

De fem spørsmålene som skaper mest problemer

Her er en rask oppfriskning med spørsmålene de fleste tar feil: (Svar finner du nederst i artikkelen)

  1. Hva indikerer trekantede veiskilt?

  2. Hvilke lys bør du tenne når du kjører på motorveien om natten og det er andre biler foran deg?

  3. Hva er normal fartsgrense på motorveien, med mindre annet er oppgitt?

  4. Hvor stor avstand bør du holde til bilen foran deg når du kjører på våt vei?

  5. Hva bør du gjøre hvis du plutselig må bremse hardt på motorveien?

Overraskende resultater blant ungdom

Undersøkelsen avslørte også at ungdom mellom 17 og 24 var mer sannsynlig å stryke på testen, med én av ti som ikke fikk et eneste spørsmål riktig.

– Det er avgjørende å holde seg oppdatert på trafikkreglene, ikke bare for å unngå bøter, men for alles sikkerhet på veien, legger talspersonen til.

Det anbefales at alle sjåfører, uansett alder, jevnlig frisker opp kunnskapen om trafikkreglene. Dette er spesielt aktuelt nå som det er en økning i antall bøter for trafikkovertredelser.

Svare

  1. Trekantede veiskilt er varselskilt som markerer potensielle farer på veien foran, som fotgjengerfelt, skarpe svinger, barn eller dyr på veien.

  2. Når du kjører på motorveien om natten og det er andre biler foran deg, bør du bruke nærlys for ikke å blende førerne foran.

  3. Den generelle fartsgrensen på motorveier i Norge er 80 km/t om ikke annet står skiltet.

  4. Det anbefales generelt å doble normal sikkerhetsavstand på våt vei. En god tommelfingerregel er å bruke tresekundersregelen under normale forhold og tilpasse denne etter forholdene.

  5. Hvis du må bremse hardt på motorveien, er det viktig å aktivere varselblinkene raskt for å varsle andre sjåfører om å være oppmerksomme og eventuelt bremse også.

Kilde: Mirror, Trafikkloven, Rådet for trygg ferdsel, Naf

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.