Mange tar en dusj før sengetid: Det er derfor du aldri bør legge deg med vått hår

17/03/2024 18:00

Sofie

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det er en vane for mange som bør avskaffes.

Mange liker å nyte et godt varmt bad før sengetid, slik at de kan hoppe rene under dynen.

Men av den grunn betyr det også ofte at du legger deg med vått hår. Bortsett fra at det er slitsomt å ligge på en våt pute, er det også en annen grunn til at det ikke anbefales av eksperter.

Denne vanen kan skape et ideelt miljø for midd, veggedyr og bakterier i sengen din, spesielt rundt sengegavlen.

Det fuktige og varme klimaet som vått hår etterlater seg på puten og i sengetøyet er en perfekt grobunn for disse uønskede mikroorganismene. 

Ifølge Happy Beds, en ledende senge- og madrassekspert, er sengegavlen et ofte oversett område når det gjelder rengjøring og vedlikehold av senger, noe som resulterer i at mange uforvarende deler soveplassen sin med disse skadedyrene.

Dette er skrevet av Queen.gr.

En undersøkelse utført i Storbritannia avslører at mer enn halvparten av respondentene (53 %) innrømmer at de aldri rengjør sengegavlen, noe som understreker omfanget av problemet. For å bekjempe dette anbefaler eksperter å vaske sengetøy ukentlig og ikke holde den samme puten i mer enn to år.

Gamle puter kan bli hjemsted for millioner av støvmidd, hvorav et enkelt gram støv kan inneholde hundrevis.

Denne opphopningen av støvmidd er ikke bare ubehagelig, men kan også ha helsemessige konsekvenser. Tidlig eksponering for støvmidd er assosiert med økt risiko for hvesing hos barn opp til 12 måneder og utvikling av astma mellom 12 og 36 måneder. Mild støvmiddallergi kan også gi symptomer som rennende nese, noe som påvirker søvnkvaliteten.

I tillegg til vått hår, kan svette og spytt, som ofte oppstår under søvn, også bidra til et fuktig miljø som fremmer vekst av sopp og andre bakterier. Dette kan føre til hudirritasjon, som over tid kan forverres til sprekker og avskalling.

Derfor understreker eksperter viktigheten av regelmessig rengjøring og vedlikehold av sengetøy og sengegavler for å opprettholde et sunt sovemiljø og forhindre uønskede gjester i sengen.

Læs også:

Ekspert avslører: Så ofte bør du faktisk dusje Alle har forskjellig syn på hvor ofte man skal dusje. Nå svarer en lege på hvor ofte du faktisk bør dusje
Far fikk sitt livs sjokk: Så baby i vaskemaskinen Det var et sjokk av de sjeldne som en far nylig opplevde da han kom hjem og sjekket den kjørende vaskemaskinen. Han hadde ikke forventet å stirre inn i et par øyne.