Mange vrenger klærne før vask: Dette stoffet kan ta skade av det

14/06/2024 14:00

Sofie

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det er viktig å ta hensyn til stoffet.

Mange mennesker har arvet vanen med å vrenge klærne før de vasker dem, en praksis som er gått i arv gjennom generasjoner. Men det er ikke alltid så fordelaktig som man skulle tro.

Faktisk kan det i noen tilfeller forårsake mer skade enn nytte. Dette påpeker Kobieta.

Det er sant at vasking av klær ut og inn ofte kan beskytte dem mot mekanisk skade, spesielt når det gjelder klær med trykk eller dekorative elementer som paljetter og refleksstriper. Men for visse typer klær, spesielt de som er laget av delikate materialer som silke eller blonder, kan denne metoden føre til slitasje og skader.

I tillegg kan vask med innsiden ut hindre vaskemaskinen i å fjerne kraftig smuss og gjenstridige flekker effektivt, noe som kan være spesielt problematisk for klær som krever grundig rengjøring.

For enkelte tekstiler, som gjenbruksbleier og enkelte putevar, anbefales det å vaske dem rett ut for å sikre optimal renslighet og beskyttelse. Det er derfor viktig å sjekke vaskeanvisningen på klesetiketten eller produsentens hjemmeside for å unngå ubehagelige overraskelser og ødelagte klær.

Unngå disse vaskefeilene

En annen vanlig feil ved vask av klær er å bruke for høy temperatur og hastighet, noe som kan skade materialene.

De fleste vaskemidler håndterer lett smuss effektivt ved temperaturer på 30-40 grader Celsius. For høye temperaturer kan ofte ødelegge stoffet og resultere i unødvendig høye strømregninger.

Derfor anbefales det kun å vaske på høyere temperaturer hvis vaskeetikettene anbefaler det, eller hvis det er svært gjenstridige flekker.

Overfylling av vaskemaskintrommelen er også en vanlig feil som hindrer effektiv vask. Det er viktig å følge produsentens anbefalinger for lastekapasitet og dosering av vaskemidler. Overdreven bruk av vaskemidler kan faktisk etterlate rester på klærne, noe som reduserer levetiden.

Tøymyknere frarådes ofte av eksperter, da de kan samle seg på materialer og i maskinen. En god erstatning er vanlig eddik og eteriske oljer, som kan myke klærne og gi en frisk duft uten skadelige rester.

Til slutt er regelmessig vedlikehold av vaskemaskinen viktig. Selv om maskinen går ofte, betyr ikke det at den renser seg selv. Det er viktig å rengjøre vaskemiddelbeholderen, forsegle og skifte filter fra tid til annen for å sikre optimal ytelse og lang levetid.

Å følge disse retningslinjene kan bidra til å opprettholde kvaliteten på klærne og forlenge levetiden til både klærne og vaskemaskinen.

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.