Som om pollensesongen ikke var en plage for oss allergikere allerede, kan allergien faktisk også føre til at mye mat gir deg problemer.
Mange av oss handler butikkene tomme for lommetørkler, øyedråper og nesespray i et forsøk på å holde rennende neser og røde øyne i sjakk. Forbannelsen kalles høysnue og rammer stadig flere.
Som om snørr og røde, kløende øyne ikke var nok, reagerer immunsystemet noen ganger ved å også plage slimhinnene dine når du spiser matvarer som frukt, grønnsaker og nøtter.
Fenomenet kalles kryssallergi og kan oppstå ut av det blå og i alle aldre.
Kroppen reagerer fordi den ikke kan se forskjell på allergifremkallende stoffer i pollen og proteiner i maten. For eksempel er overflaten av proteinene i gress og hvete veldig lik - akkurat som tilfellet er for hasselnøtter og bjørkepollen.
Og så, i løpet av få timer etter å ha spist, kan du få hovne, kløende lepper og kløe i ganen, halsen eller øregangene og kanskje også vondt i magen.
Er du allergisk mot bjørk, el eller hassel
Da kan spesielt grønne epler, kiwi, rå gulrøtter, poteter, selleri og hasselnøtter skape problemer.
Men andre steinfrukter som plommer, kirsebær, fersken, nektarin og pære kan også forårsake problemer, akkurat som tomater, paprika og nøtter generelt kan få immunforsvaret i gang.
Er du allergisk mot gress
Da er det spesielt tomater som kan gi kløe og ubehag.
Det kan også være problemer med å spise sitrusfrukter, melon (både vannmelon og honningmelon) og kiwi samt erter, belgfrukter, linser, peanøtter og i sjeldne tilfeller hvete eller rug.
Er du allergisk mot burot
Paprika inneholder stoffer som ligner på dem i burotpollen, og derfor kan noen oppleve ubehag som kløe i munn og svelg, hevelse i lepper eller i sjeldne tilfeller mer alvorlige symptomer.
Det er spesielt grønn paprika som kan skape problemer, men også frukt som honningmelon og banan kan gi en allergisk reaksjon.
Det samme gjelder Koriander, persille, solsikkefrø og selleri.
Slik kan du nyte favorittmaten din uansett
Heldigvis trenger du ikke å nekte deg selv mange sunne ting.
Det er sjelden man er allergisk mot alt, og de aller fleste matvarer tolereres bedre når de skrelles og varmebehandles.
For eksempel tåler de fleste pollenallergikere å spise eplegrøt bedre enn rå epler, akkurat som hakkede hermetiske tomater og kokte erter sjelden forårsaker problemer.