Med stiklinger av lavendel kan du sikre en vakker årlig blomstring: Slik gjør du det

06/07/2024 22:00

redaktion

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Med lavendelstiklinger kan du sikre år etter år vakker blomstring.

Lavendel er kjent for sin fantastiske duft og vakre farge, men som mange andre planter kan den miste noe av sin prakt over tid.

Heldigvis er det mulig å ta stiklinger fra lavendelplanten din slik at du kan få friske, nye planter året etter. Dette skriver hagemagasinet maxvandaag.

Her er en guide til hvordan og når det er best å ta stiklinger fra lavendel.

Den beste tiden å ta lavendelstiklinger er fra juni til september. Fjerner du de døde blomstene, kan du ta stiklinger i samme lager. Ved å gjøre det på dette tidspunktet kan du sørge for at stiklingene får nok av både lys og tid til å danne røtter før vinteren.

Størrelse og konstruksjon

Når du tar stiklinger, velg unge kvister uten blomster fra årets vekst. Bruk en skarp, ren beskjæringssaks til å klippe en stilk omtrent 8 centimeter rett under et blad. Alternativt kan du lage et såkalt hælkutt ved å trekke en lett lignifisert sidegren vekk fra hovedstammen med et lite stykke bark.

Fjern de nederste bladene og dypp stiklingen i skjærepulver om nødvendig for å fremme rotvekst.

Plasseringen av stiklingene

Plasser stiklingene langs kanten av voksepotter med jord. Å plassere dem mot kanten gir dem mer grep. Sørg for tilstrekkelig med vann uten å bløtlegge jorden, og dekk pottene med plastposer eller sett dem i et drivhus for å holde luftfuktigheten høy. Jorda må holdes lett fuktig, men ikke for våt, ellers kan stiklingene råtne.

Når de etter 4-6 uker begynner å danne røtter

Når stiklingene begynner å danne røtter etter 4-6 uker, lufter du dem ved å kutte hull i plasten eller åpne drivhuset litt. Etter ytterligere to uker kan stiklingene fortsette å vokse uten beskyttelse og vil trenge mindre vann.

Når de etter noen måneder er godt forankret

Etter noen måneder, når stiklingene er godt forankret, kan de plantes i separate potter. Bruk jord til lavendel eller vanlig pottejord blandet med litt sand og grus. Plasser dem i en kald ramme ute om vinteren eller på et lyst og kjølig sted i huset.

Ved å følge trinnene kan du enkelt forplante lavendelplantene dine og sikre at hagen din fortsetter å blomstre år etter år.

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.