Mikrobølger og 4 andre ting fra hverdagen oppfunnet av militæret

06/03/2024 07:00

Emma

Livsstil
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det er sprøtt å tenke på uansett!

Når du hører ordene "militære oppfinnelser", tenker du sannsynligvis på stridsvogner, gigantiske krigsskip, supersoniske jagerfly og eksplosiver som ryster bakken.

Men noen av de mest betydningsfulle militære oppfinnelsene er mye mindre prangende, men like viktige – ting som vi bruker hver dag i den sivile verden.

Det er et gammelt ordtak at hvis noe nytt er oppfunnet, er det første en stat tenker hvordan det kan brukes militært. Dette er utvilsomt sant i noen tilfeller, men likevel drar vi vanlige borgere også nytte av det teknologiske kappløpet som alltid går mellom verdens land.

Fortsatt i tvil? Bare les de syv oppfinnelsene nedenfor oppfunnet av militæret i et NATO-land!

Internett

I 1973 ble det opprettet en forbindelse mellom Norge og University College London i Storbritannia. Det var også i forbindelse med dette at begrepet Internett ble oppfunnet.

I årene som fulgte ble grunnlaget for Internett vi kjenner i dag lagt, og i 1991 ble World Wide Web (www) opprettet av en forsker som jobbet ved CERN, som er et europeisk forskningssenter som fokuserer på kjernekraft.

Gjennom 90- og 2000-tallet ble internett virkelig utbredt (for eksempel ble Google opprettet i 1998), og det er sannsynligvis ikke en underdrivelse å si at internett for mange er helt uvurderlig å ha tilgang til i dag.

GPS

Vær ærlig - når var siste gang du tok en tur, eller til og med gikk rundt i hjembyen din, uten å bruke en app for å finne veien?

Globale navigasjonssatellittsystemer (GNSS) hjelper oss med å komme oss fra punkt A til punkt B ved hjelp av en konstellasjon av satellitter som først ble opprettet av det amerikanske forsvarsdepartementet på 1970-tallet takket være Global Positioning System (GPS) -teknologi.

I 1993 ble systemet fullt operativt, og på den tiden gikk 24 satellitter i bane rundt jorden i en høyde på ca 19.300 kilometer.

Mikroovn

Mikrobølgeovn matlaging ble ved et uhell oppdaget under et helt uavhengig prosjekt av en militærentreprenør like etter andre verdenskrig.

Radarteknologien hadde vokst med stormskritt gjennom hele krigen, og den fortsatte å være avgjørende i den spirende kalde krigen, da NATOs radarinstallasjoner konstant skannet himmelen for fly- eller missiltrusler fra Sovjetunionen.

I 1946 jobbet en forsker ved navn Percy Spencer på en magnetron (en enhet som produserer de vibrerende elektromagnetiske bølgene som gjør radar mulig) for å øke effektnivåene som kunne brukes i radarsett. En dag, midtveis i eksperimentene, la han hånden i lommen og oppdaget at godteribaren med peanøttklaseklase han hadde spart til lunsj, hadde smeltet.

Hans nysgjerrighet hadde blitt vekket, og etter mer forskning på bruken av mikrobølger ble grunnlaget for moderne mikrobølger skapt.

Gaffatape

Hva er sterkere, mer holdbart og mer allsidig enn duct tape? En mors besluttsomhet.

Vesta Stoudt jobbet i en ammunisjonsfabrikk under andre verdenskrig mens sønnene hennes tjenestegjorde i den amerikanske marinen. På den tiden var standard praksis for pakking av artillerigranater å forsegle en boks med papirbånd, med en liten mengde tape igjen som en fane på slutten, for tropper å trekke for å åpne boksen, og dypp det hele i voks for å gjøre det vanntett.

Stoudt foreslo å erstatte voks og papirbånd med en ny type vannavvisende, stoffbasert tape i stedet. Hun tok opp saken med sine overordnede og med offentlige inspektører da de besøkte fabrikken. De fortalte henne at det var en god idé, men de fulgte aldri opp med å implementere endringen.

Så hun gjorde det enhver bestemt mor ville gjort og skrev et brev til presidenten. Presidenten ga det videre til de ansvarlige for produksjon for krig, og noen uker senere fikk Stoudt svar tilbake om at forslaget hennes hadde blitt godkjent på eksperimentell basis.

Og resten av utviklingen er som kjent historie.

Superlim

Under andre verdenskrig fikk en ung forsker jobb som forskningskjemiker hos en privat forsvarsentreprenør. Hans første oppgave var å utvikle et materiale som kunne utvikles for å produsere trådkors med høy presisjon.

Under sin forskning utviklet forskeren et materiale som ikke ville fungere i det hele tatt for det prosjektet, fordi det holdt seg til alt.

Det skulle imidlertid gå flere år før superlimet oppfunnet av forskeren ble brukt i militær sammenheng, men da det endelig ble satt i produksjon, ble limet blant annet brukt til å lukke åpne sår under og etter kampoperasjoner.

Og disse tingene fortjener å bli nevnt

Listen over militære oppfinnelser som vi bruker i vårt daglige liv er lang, og hvis alle tingene skulle beskrives i dybden i denne artikkelen, må du tilbringe hele helgen med å lese den.

Likevel, her er en liste over andre ting som fortjener å bli nevnt i denne sammenhengen - og så kan du begynne å dykke inn i det selv på den første oppfinnelsen nevnt i denne artikkelen!

 1. hermetikk

 2. frysetørring

 3. frossen juice konsentrat

 4. droner

 5. jetmotorer

 6. EpiPens

 7. blodtransfusjon

 8. blodbanker

 9. veirradar

 10. rustfritt stål

 11. vegetariske pølser

 12. teposer

 13. digitale kameraer

 14. nattesynsteknologi

 15. ambulanse

 16. insekt spray

 17. syntetisk gummi

 18. nylon og andre syntetiske stoffer;

 19. penicillin

 20. walkie-talkies

 21. T-skjorter

 22. hygiejnebind

 23. armbåndsur

 24. datamaskiner

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Forskere forteller: Derfor skal du ikke drikke kaffe om morgenen For å få mest mulig ut av effekten av koffein bør vi ifølge forskning vente flere timer før vi drikker den første koppen.