Nå kan du bli skikkelig dårlig – bare av en matbit

28/07/2025 09:58

Martine

LIVSSTIL
Foto: Shutterstock
Sommeren er høysesong for matforgiftning. Nå slår FHI alarm.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Sol, varme og ferieliv betyr mer utemat, reiser og spontane måltider på nye steder. Samtidig øker risikoen for at noe går galt – ikke bare med været, men også med magen.

Ifølge Folkehelseinstituttet er juli og august høytid for mat- og vannbårne sykdommer,

De siste årene har antallet tilfeller økt jevnt, og bare i fjor ble nesten 6000 nordmenn syke av fem vanlige infeksjoner: E.coli, salmonella, campylobacter, giardia og cryptosporidiose.

Det skriver Dagbladets DinSide .

Verst i juli og august
Sommerens varme er en drømmesituasjon for bakterier som kan gjøre oss syke.

Disse sykdommene smitter ofte gjennom forurenset mat og vann, kontakt med dyr eller dårlig håndhygiene. FHI peker også at en tredel av de årlige smittetilfellene skjer i juli og august – og særlig campylobacter skiller seg ut.

Over 1000 tilfeller ble registrert i disse to månedene alene. Det er mer enn de fire andre sykdommene til sammen.

Mange glemmer hygiene på tur
Enten du er på camping, hytte eller sydenferie, er det fort gjort å glemme håndvasken.

"Når vi er på ferie, blir vi gjerne litt mer slappe med kjøkkenrutiner og håndvask", sier seniorrådgiver Heidi Lange i FHI.

FHI anbefaler å vaske hendene godt etter toalettbesøk, før og etter matlaging og etter kontakt med dyr. Har du ikke vann og såpe, bør du bruke håndsprit.

"Flere av sykdommene overføres gjennom mat som ikke er kald nok eller godt nok stekt", sier Lange. Bakterier trives spesielt godt i varme og kan vokse til nivåer som gir sykdom.

Gå sommeren i møte – men bruk hodet
Matforgiftning er ikke akkurat det man ønsker seg i ferien, men med litt ekstra oppmerksomhet på hygiene og tilberedning, kan mange smittetilfeller unngås.

Husk: Det er ikke bare sola som blir sterkere i juli – det gjør også bakteriene.