Når bør du kaste gamle krydder? Svaret vil overraske deg

16/03/2025 19:00

Sofie

LIVSSTIL
Foto: Shutterstock
Når blir krydderne i skapet for gamle?

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Vi vet det alle sammen. Du strekker deg etter en krydderkrukke bak i skapet, bare for å oppdage at den har stått der i evigheter.

Kanskje lenge nok til å ha overlevd flere trekk og fortsatt se ut som seg selv.

Men betyr det at de fortsatt kan brukes? Svaret er mer nyansert enn du tror.

Ifølge Wieke van der Vossen, mattrygghets- og merkingsekspert ved Ernæringssenteret, kan krydder faktisk vare veldig lenge:

«Dette er tørre produkter, så du kan lagre urter i mange år hvis de oppbevares riktig», sier hun ifølge mediet radar.avrotros.nl.

Det viktigste er å lagre dem på et mørkt, kjølig og tørt sted:

"Urter er ikke ment for å bli våte. Hvis de gjør det, går kvaliteten raskt nedover," forklarer hun.

En klassisk feil er å ha krydderne for nærme komfyren, der damp fra matlagingen kan snike seg inn i glassene og ødelegge dem. Heat kan også være en skurk når det kommer til smak.

Mister de smaken?

Selv om dine gamle krydder ikke nødvendigvis er utrygge å spise, kan smaksstyrken deres avta betydelig over tid:

"Spesielt smaken av krydder blir dårligere hvis du lagrer dem for lenge. Etter 3-4 år smaker de ofte mye mindre sterkt," fortsetter Wiekevan der Vossen.

Hun legger imidlertid ikke skjul på at forskjellen mellom gammelt og nytt krydder er tydelig:

"Nye krydder smaker virkelig annerledes enn gamle, så det er definitivt forskjell i kvalitet. Men det betyr ikke at de er dårlige eller farlige å spise."

Hva er risikoen?

Ifølge Wieke van der Vossen er det sjelden at gammelt krydder utgjør en helserisiko.

Det er imidlertid et par ting du bør holde øye med:

"Hvis krydderne har endret tekstur, blitt klumpete eller har svarte prikker, kast dem ut."

Hun råder også til å stole på sansene dine. Hvis et krydder har mistet duften eller smaker ingenting, er det på tide å erstatte det:

"Men vi ser nesten aldri tilfeller av sykdom forårsaket av gamle krydder, så du bør ikke miste søvn over det."

Krydder kan derfor holde seg imponerende lenge hvis de oppbevares riktig. Men selv om de ikke gjør deg syk, kan de miste essensen over tid.

Så hvis maten din plutselig smaker litt tørt, kan det hende at kanel eller paprika må byttes ut. Det er tross alt krydderne som gir retten liv – og livet er for kort til kjedelig mat.