Nesten alle nordmenn elsker varme dusjer: Her er den spesielle grunnen til at du bør unngå dem

17/03/2024 07:00

Emma

Livsstil
Foto: Shutterstock.com
Eksperter advarer nå mot varme dusjer.

Det er nok mange som er enige om at en varm dusj er bra for sjelen.

Men de skjønner nok ikke at det kan få store konsekvenser for dem. Å ta en varm dusj kan skade både hår og hud.

I tillegg kan det også føre til at du ødelegger nattesøvnen din. I verste fall kan det til og med drepe oss, sier en gruppe forskere til Daily Star.

Å ta en varm dusj på daglig basis vil resultere i at kroppens naturlige oljer blir fjernet. Dette vil resultere i tørr, flassende og kløende hud. Videre vil det også resultere i kjedelig hår og splittede tupper.

– Tilstander som eksem eller psoriasis kan forverres betraktelig etter varme dusjer. Den intense varmen forverrer irritasjon og betennelse, noe som fører til mer alvorlige utbrudd og ubehag, heter det i rapporten.

Bading i vann som er for varmt kan også legge for mye belastning på hjertet ditt. Hvis du allerede har kardiovaskulære problemer, risikerer du å få store konsekvenser. I verste fall kan du kollapse i dusjkabinettet.

"Varmen fra en varm dusj får blodårene til å utvide seg, noe som krever at hjertet pumper hardere for å opprettholde blodstrømmen", skriver forskerne i rapporten.

"Denne ekstra belastningen kan være problematisk for personer med eksisterende hjertesykdom, noe som potensielt fører til økt kardiovaskulær stress. For personer med kardiovaskulære tilstander kan denne reduksjonen vises som svimmelhet, noe som øker risikoen for fall eller andre skader i dusjen."

"Kombinasjonen av hjerteinnsats og plutselige blodtrykksfall øker risikoen for besvimelse betydelig. Dette er spesielt farlig i dusjen, hvor fall kan føre til alvorlige skader."

Forskerne advarer også om at å ta et bad i for varmt vann kan resultere i en ødelagt nattesøvn.

"Selv om en varm dusj i utgangspunktet kan føles avslappende, kan den stigende kroppstemperaturen forstyrre kroppens naturlige kjøleprosess som trengs for å sovne," skriver de.

– Nedkjøling signaliserer til kroppen at det er på tide å sove. En varm dusj før sengetid kan forsinke denne prosessen, noe som gjør det vanskeligere å sovne.

Damp fra en varm dusj kan også forverre astma og transportere bakterier fra mugne fliser inn i luftveiene. Rapporten peker også på risikoen for brannskader i huden. Det advarer også om at dusjhoder er yngleplasser for bakterier og sopp hvis de ikke rengjøres regelmessig.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Forskere forteller: Derfor skal du ikke drikke kaffe om morgenen For å få mest mulig ut av effekten av koffein bør vi ifølge forskning vente flere timer før vi drikker den første koppen.