Nesten halvparten av oss tror feil om frosne grønnsaker

16/04/2025 06:01

Hanne

LIVSSTIL
foto: Shutterstock
Her får du den korrekte versjon.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Mange tror at frosne grønnsaker er mindre sunne enn ferske, men det stemmer rett og slett ikke.

Nye tall viser at salget av frosne grønnsaker har gått ned med 16 % fra 2020 til 2024. Samtidig viser en undersøkelse at nesten 1 av 2 nordmenn tror ferske grønnsaker er sunnere enn frosne.

Men ifølge ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt, er dette en myte. Grønnsaker som fryses rett etter innhøsting, bevarer både smak og næringsstoffer, minst like godt som ferske.

Like sunne – kanskje til og med mer praktiske
Forskning fra Nofima viser at det er små eller ingen forskjeller i næringsinnholdet mellom ferske og frosne grønnsaker – selv etter koking. Det er faktisk måten vi tilbereder grønnsakene på som har mest å si for hvor mye næring som bevares.

Frosne grønnsaker er:

  • Høstet på sitt mest smakfulle

  • Hurtig nedfryst for å bevare kvaliteten

  • Ferdig vasket, renset og kuttet

  • Lett å porsjonere – du bruker bare det du trenger

  • Perfekt for å redusere matsvinn og spare penger

Og best av alt: Du kan finne norske grønnsaker med Nyt Norge-merket i frysedisken hele året.

5 enkle måter å bruke frosne grønnsaker på:

Damping
Damp grønnsakene i 3–4 minutter med lokk – skånsomt og næringsrikt.

Koking
Bruk akkurat nok vann til å dekke grønnsakene og hold lokket på.

I smoothie
Frossen spinat, blomkål og brokkoli gir ekstra næring – uten å merkes på smaken.

I suppe
Ferdig kuttet og klart til bruk – perfekt til raske supper som blomkål- eller brokkolisuppe.

I vaffelrøre
Kok og mos f.eks. sellerirot eller pastinakk, og rør det inn i vaffelrøra. En super måte å få inn mer grønt på!

Tips!
Varier hvordan du tilbereder grønnsakene. Noen næringsstoffer bevares best når det er skånsomt, mens andre blir lettere for kroppen å ta opp etter varmebehandling.

Så neste gang du handler: ikke gå forbi frysedisken – den er full av sunn, praktisk og ofte norsk hverdagsmat!