Nesten halvparten bruker det ikke: Kan spare deg for mye penger

26/03/2024 11:00

Emma

Livsstil
Foto: Youtube / OK
Det tar ikke mye tid, men har stor effekt.

Vi er godt inne i overgangsperioden mellom vinter og sommer. I tillegg til å kunne vinke farvel til det kalde og mørke vinterværet, ser vi også frem til lange kvelder og varmere vær. Blant en rekke ting som overgangen tar med seg er overgangen fra vinterdekk til sommerdekk.

Når sjåfører bytter til sommer- eller vinterdekk, overser mange det viktige trinnet for å sjekke dekktrykket. Dette utseendet kan ikke bare føre til for tidlig slitasje på dekkene, men også påvirke bilens ytelse og sikkerhet.

En nylig kontroll utført av dekkindustrien har avslørt at nesten halvparten av alle sjåfører kjører med feil lufttrykk i dekkene, noe som kan ende opp med å koste dem dyrt.

Det skriver Dagsavisen.

Det viser seg at mange bilister stoler på at dekktrykket er det samme som ved siste inspeksjon, noe som sjelden er tilfelle.

"Ofte mister dekkene noen få kilo under lagring," understreker eksperter, og legger til at "hvis du unnlater å sjekke lufttrykket, kan det koste deg flere tusen dollar i for tidlig slitte dekk."

Men hvordan sørger du for at dekktrykket er riktig? En enkel løsning finner du ved fingertuppene - eller rettere sagt, ved B-stolpen på førersiden av bilen, der produsenter ofte legger et notat med informasjon om anbefalt dekktrykk for for- og bakhjulene under forskjellige forhold. Hvis kjøretøyet ditt er eldre og mangler denne etiketten, kan du se i kjøretøyets brukerhåndbok for informasjon om riktig dekktrykk.

Å ignorere riktig dekktrykk kan halvere dekkets levetid, som illustrert av Continentals tester som viser at "30 prosent for lite trykk i dekkene halverer dekkets levetid."

Dette kan resultere i et sett med dekk som normalt ville vare i fire til fem sesonger slites ut på bare to til tre sesonger, potensielt koster bileieren tusenvis av dollar.

For elbileiere er riktig dekktrykk ytterligere avgjørende for å optimalisere rekkevidden. Lavt dekktrykk kan øke rullemotstanden og dermed strømforbruket, noe som reduserer kjøretøyets effektivitet og rekkevidde. I tillegg kompromitterer feil lufttrykk bilens håndtering og øker risikoen for vannplaning.

Kontroll av dekktrykk er en rask og enkel prosedyre som kan utføres på enhver bensinstasjon, og det er en liten innsats som kan spare både penger og øke sikkerheten på veien.

Læs også:

Dette er kroppens fysiske signaler når døden nærmer seg Døden er den naturlige avslutningen på livet. Kroppen kan bare holde ut i en begrenset tid, og kroppens signaler om at tiden er inne, er helt tydelige.
Vaskemaskinen er full av bakterier: Med dette trikset vil du utrydde dem på kort tid I de fleste hjem er vaskemaskinen ofte i bruk - og dette betyr også at du bør sørge for at den holdes ren.