Nevrolog anbefaler: Legg dette til kaffen for å ta vare på hjernen og hukommelsen

28/09/2024 13:00

Sofie

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kaffe kan vise seg å være en alliert når det gjelder å forbedre hukommelsen hos mennesker.

Mange starter dagen med en kopp kaffe, da det gir en energiboost takket være koffeininnholdet. Det mange derimot ikke vet er at kaffe også har andre fordeler, som å forbedre hukommelsen og fremme langsiktig hjernehelse.

Ifølge en lege fra Harvard må kaffe oppfylle to betingelser for å være sunn. Den amerikanske nevrologen Dr. Brandon Crawford har uttalt til nettstedet She Finds at det er visse krydder som kan stimulere hjernen når de tilsettes den vanlige koppen morgenkaffe.

Legen fremhevet forskjellen som tilsetning av krydder som kanel, gurkemeie, ingefær, muskat og sort pepper kan gjøre. Han forklarte hva hvert av disse krydderne gjør med kroppen når de tilsettes kaffe.

Kanel

Kanel har mange helsemessige fordeler for hjernen. Den er høy i antioksidanter og bidrar til å bekjempe oksidativt stress, som er en nøkkelfaktor i utviklingen av nevrodegenerative sykdommer som Alzheimers.

I tillegg hjelper kanel med å regulere blodsukkernivået, noe som også er viktig for å opprettholde kognitiv funksjon og forebygge nevrodegenerative sykdommer.

"Det kan regulere blodsukkernivået, noe som er avgjørende for å opprettholde kognitive funksjoner og forhindre nevrodegenerative sykdommer," sa Dr. Crawford.

Ingefær

Når det gjelder ingefær, fremhevet legen dets anti-inflammatoriske potensial, som kan bidra til å forbedre kognitiv funksjon, redusere betennelse og oksidativt stress i hjernen.

Han nevnte også at ingefær hjelper til med å balansere nevrotransmittere, noe som er avgjørende for å opprettholde konsentrasjon og mental skarphet.

Gurkemeie

I følge Dr. Crawford, takket være det aktive stoffet curcumin, har gurkemeie sterke antiinflammatoriske og antioksidantegenskaper. Det kan redusere betennelse og oksidativ skade i hjernen samt øke nivåene av BDNF, som er viktig for veksten av nye nevroner.

"Det øker nivåene av hjernevekstfaktor, BDNF, som fremmer veksten av nye nevroner og bekjemper flere degenerative prosesser i hjernen," forklarte Crawford.

Muskatnøtt

Muskat er et populært krydder i matlaging og kan også gi kaffe en spesiell smak.

Ifølge Crawford har muskat nevrobeskyttende egenskaper som kan forbedre hukommelsen og forhindre degenerasjon av nevrale veier samtidig som det bidrar til et positivt humør.

Svart pepper

Selv om det kan virke uvanlig, gir svart pepper en unik smak til kaffe samtidig som det gir betydelige fordeler for hjernens helse.

Når det kombineres med gurkemeie, forbedrer dens aktive substans absorpsjonen av curcumin, og øker gurkemeiens fordeler for hjernen. I tillegg fremmer svart pepper fordøyelsen og opptaket av næringsstoffer.