Ny forskning avslører kreftfremkallende stoffer i populær drikk

10/01/2025 22:00

Sofie

LIVSSTIL
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Er det så sunt som du tror?

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Salget av plantebaserte drikker har økt eksplosivt det siste tiåret.

Havre-, mandel- og soyadrikker har blitt foretrukne alternativer for mange som vil unngå kumelk.

Men ny forskning fra Københavns Universitet stiller spørsmål ved helsen til de populære urtedrikkene.

En gjennomgang av 10 forskjellige plantebaserte drikker, sammenlignet med kumelk, har avdekket at de plantebaserte drikkene langt fra er like næringsrike som vanlig melk. Slik skriver Ekstra Bladet .

– Men hvis du vil ha litt ordentlig næring og tror at plantebaserte drikker kan erstatte kumelk, tar du feil, sier Marianne Nissen Lund, professor ved Institutt for matvitenskap.

Fant kreftfremkallende stoff

En spesiell oppdagelse i studien skaper oppsikt.

Under produksjonen gjennomgår urtedrikkene en UHT-varmebehandling, som forlenger holdbarheten, men som også kan føre til dannelse av akrylamid – et kreftfremkallende stoff.

Stoffet, som vanligvis finnes i stekt og bakt mat som pommes frites og småkaker, ble overraskende funnet i fire drinker basert på mandler og havre.

- Vi ble overrasket over å finne akrylamid fordi det vanligvis ikke er i flytende produkter. En av kildene er trolig de brente mandlene som er brukt i det ene produktet, forklarer Marianne Nissen Lund.

Nivåene er lave og utgjør ingen risiko i seg selv, men inntar du akrylamid fra flere kilder kan totalnivået være helseskadelig, advarer forskerne.

Hva betyr det for deg?

Mens plantebaserte drikker fortsatt kan være et klimavennlig alternativ, understreker forskerne viktigheten av å være klar over deres ernæringsbegrensninger og potensielle helserisikoer.

Læs også:

Hva brukes det tredje rommet i vaskemaskinen din til? Få vet det, men her er svaret Vi vasker alle klær, men det viser seg at mange av oss plasserer vaskemiddelet feil i maskinens rom. Det største mysteriet er imidlertid det tredje rommet. Hva brukes det til? Her får du svaret:
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.