Ny studie: Hvordan alkohol påvirker hjernen din

25/02/2024 19:00

Mikkel Sletta

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det har nettop kommet en ny rapport om alkohols effekt på hjernen.

Rapporten er av svensk opprinnelse og kartlegger hvordan sprit, vin og øl påvirker hjernen gjennom et helt liv. 

'Alkohol og hjernen'  heter rapporten, som er utarbeidet av en internasjonal forskningsgruppe og et sammendrag av mer enn 150 ulike studier. 

Kort konkluderer rapporten med at alkohol øker risikoen for psykiske lidelser, på samme måte som psykisk syke kan få det bedre ved å kutte ned på de våte varene. 

Så hvis du lider av dårlig hukommelse, angst eller uro, kan alkoholforbruket ditt ha noe med det å gjøre. 

«Alkohol påvirker hjernens funksjon og utvikling i alle aldre, og en reduksjon i alkoholforbruket i befolkningen reduserer ikke bare skadevirkningene hos voksne, men også antall barn født med alkoholrelaterte misdannelser og antall unge som drikker, sier en av rapportens forfattere, overlege Frida Dangardt i en pressemelding. 

Rapporten slår også til slutt fast at det finnes gode råd til menn dersom de prøver å få barn. 

Alkohol kan påvirke sæden, og det er derfor lurt å droppe alkoholen mens du prøver, sier en av de andre forfatterne av rapporten, overlege Sven Adréasson, til det svenske mediet Dagens Nyheter.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.