Men et visst sted på kjøkkenet ødelegger brød.
Noen oppbevarer det i skuffer, andre på kjøkkenbenken, og flere velger til og med kjøleskapet. Logikken virker ofte å være at brødet holder seg ferskt lenger.
Men den oppfatningen kan vise seg å være en alvorlig feil.
Administrerende direktør i Brødinformasjon, Kaisa Mensonen, har lenge jobbet med å gi informasjon om riktig oppbevaring av brød.
Ifølge henne gjør mange en kritisk feil ved å legge brød i kjøleskapet:
«Brød bør ikke oppbevares i kjøleskapet i det hele tatt. Ved kjøleskapstemperatur akselererer endringene i stivelsesstrukturen knyttet til brødets aldring, noe som gjør at brødet ser gammelt ut», forteller hun til mtvuutiset.fi.
I stedet anbefales romtemperatur som den ideelle løsningen.
Her holder brødet seg ferskt lenger, spesielt hvis det oppbevares i riktig emballasje.
En papirpose kan være et opplagt valg, siden den lar fuktigheten fordampe samtidig som den sørger for at skorpen forblir sprø:
«Plastposen hindrer fuktighet i å fordampe, men skorpen mister sprøheten sin. Brødet blir imidlertid ikke stivt eller tørker ut for tidlig. Den perforerte posen holder skorpen sprø og bevarer brødpapiret bedre», fortsetter hun.
Hvis det oppstår fuktighet inni posen, er det viktig å tørke den grundig for å forhindre muggutvikling.
Hvis det oppstår mugg på brødet, bør det kastes i stedet:
«Hvis det er en eller flere muggflekker på brødet, bør hele brødet kastes. Gjæren er usynlig og kan ha spredt seg i hele brødet.»
For de som ønsker å forlenge holdbarheten ytterligere, kan fryseren være en god løsning.
Brød beholder både smak og næringsverdi hvis det fryses raskt og i mindre porsjoner.
Med enkle justeringer av oppbevaringsvanene dine kan du sørge for at brødet ditt holder seg både ferskt og deilig lenger – og samtidig unngå unødvendig matsvinn.