Overraskende vinner: Her er verdens sunneste matvarer

13/04/2024 18:00

Sofie

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Når det gjelder å identifisere den absolutt sunneste maten, møter man utfordringen om at helse er høyst individuell.

Det som er nyttig for en person trenger ikke nødvendigvis være nyttig for en annen.

Til tross for dette har visse matvarer, takket være deres ernæringsmessige profil, klart å kvalifisere seg som noen av de sunneste alternativene globalt.

Gjennom sin forskning har forskeren Jennifer Di Noia fremhevet hvilke matvarer som gir mest næring per kalori, basert på innholdet av 17 essensielle næringsstoffer, inkludert vitamin A, B12 og fiber.

Resultatene viser at bare én matvare oppfyller 100 prosent av det anbefalte daglige inntaket av disse næringsstoffene per 100 kalorier. Det melder chip.de.

Brønnkarse topper listen

Brønnkarse skiller seg ut som den sunneste maten, med en perfekt score på næringsinnhold per kalori. Denne kanskje mindre kjente grønnsaken er rik på 17 viktige næringsstoffer og kan enkelt integreres i måltider som potetretter, eggeretter eller salater.

For de som er interessert i å dyrke brønnkarse er det viktig å merke seg at det krever mye fuktighet.

Andre- og tredjeplass: Mangold og kinakål

Kinesisk kål og mangold følger tett bak brønnkarse på listen over sunne grønnsaker. Kinesisk kål, kjent for sitt knasende bidrag til måltider, er ikke bare lett å fordøye, men også rik på viktige næringsstoffer som vitamin C.

Chard, som tar tredjeplassen, og spinat, som kommer på femteplass, er eksempler på grønne bladgrønnsaker som er både næringsrike og allsidige på kjøkkenet.

Sitronen: Den sunneste frukten

Blant fruktene skiller sitronen seg ut som den sunneste, ifølge studien. Selv om ingen frukt kom på topp ti, er sitronen den høyest rangerte frukten, takket være dens næringsinnhold og allsidighet.

Studien byr på overraskelser, for eksempel plasseringen av jordbærene, til tross for deres høye vanninnhold. Sitrusfrukter som appelsiner, lime og grapefrukt rangerer også høyt for sine helsemessige fordeler.

I tillegg til disse spesifikke matvarene, understreker forskningen viktigheten av et balansert kosthold rikt på grønnsaker, frukt, umettede fettsyrer og fullkorn. Belgvekster fremheves som en viktig og ofte oversett proteinkilde, spesielt for vegetarianere og veganere.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Forskere forteller: Derfor skal du ikke drikke kaffe om morgenen For å få mest mulig ut av effekten av koffein bør vi ifølge forskning vente flere timer før vi drikker den første koppen.