Overvåker deg nesten konstant: Disse 5 appene vet mest om deg

05/07/2024 11:35

Emma

Livsstil
Foto: Shutterstock.com
Det er mulig at de mange appene er teknisk gratis, men vi betaler en høy pris i form av noe helt annet enn kroner og øre.

Smarttelefoner er en fantastisk ting i hverdagen, men det er også en mørk side ved teknologisk utvikling.

Fordi telefonen din vet stort sett alt om deg. Hvor du bor, hvor du jobber, hvor du reiser, hvem du er venn med, hva du skriver i e-postene og meldingene dine, og mye mer.

Det samme gjelder imidlertid også for mange av appene vi bruker til daglig, men det er noen av appene som er langt mer invasive enn andre når det gjelder personvernet ditt.

Og NordVPN har utpekt de fem verste synderne.

1. Facebook

Meta (selskapet bak Facebook) har bygget hele sin forretningsmodell rundt å vite ting om deg, slik at annonsører kan målrette annonser mot direkte deg. Derfor er det ikke akkurat en overraskelse at spesielt Facebook-appen topper listen over appene som vet mest om deg.

Faktisk holder Facebook oversikt over hva du gjør når du ikke engang er logget inn på Facebook, og det har mange muligheter til å overvåke deg.

Ved å bruke Facebook gir du appen tilgang til blant annet:

 1. Kontaktene dine, anropsloggen og tekstmeldingene dine

 2. Kameraet og mikrofonen

 3. Telefonminne

 4. Din wifi

 5. Hvor du er

Listen er mye lengre, men punktene ovenfor alene er nok til å få selv George Orwells klassiker '1984' til å virke som en barnebok når det gjelder overvåking.

2. Messenger

Gitt at Facebook er appen som vet mest om deg, er det sannsynligvis ikke overraskende at andreplassen på listen er Facebooks meldingstjeneste, Messenger.

Faktisk lagrer appen dine private meldinger i et enkelt tekstformat som enhver ansatt i selskapet kan få tilgang til hvis de har pålogging.

I tillegg har Facebooks skaper, Zuckerberg, tidligere innrømmet at Messenger automatisk skanner alle lenker og bilder du sender til vennene dine.

3. Vær-apper

Det er slutt på å være bundet til kveldens nyhetssendinger for å finne ut hvordan været blir neste morgen.

Det finnes mange værapper som hjelper deg med å finne ut hvordan været er og vil være akkurat der du er, men derfor må appene også vite hvor du er.

Det har imidlertid ulempen at mange værapper følger posisjonen din døgnet rundt og selger dataene dine til annonsører, som deretter kan bruke denne informasjonen til å tjene penger på målrettede annonser.

I følge NordVPN vil værapper selge informasjon om hvor du jobber, hvordan du pendler, hvem legen din er og hvilket treningsstudio du besøker oftest.

Når værappene har solgt dataene dine til en annonsør, er det ingen garanti for at dataene dine ikke blir solgt derfra, eller kanskje lekket for noen å få tilgang til.

4. Et utall av spill

Gaming er et flott tidsfordriv, og det er tusenvis, om ikke millioner, av dem tilgjengelig for smarttelefoner.

Men en bestemt type spill, nemlig de der du spiller mot andre levende mennesker, vet langt mer om deg enn du kanskje tror.

Populære spill som "Ord med venner" og "Farmville", for eksempel, samle absurde mengder av dine personlige data, inkludert:

 • Brukernavn

 • Køn

 • Alder og bursdag

 • E-post

 • Dine kontakter

 • Denne Facebook-ID-en

 • En omtrentlig geografisk position

5. Den neste appen du laster ned

I 2014 kom det frem at den amerikanske sikkerhetstjenesten NSA hadde hacket det populære spillet «Angry Birds» for å hente data om spillerne. Utvikleren av spillet har siden forsikret at sikkerheten til appen er styrket.

I 2013 ble en populær lommelykt-app politianmeldt i USA fordi den delte posisjonen din med tredjeparter - uten at brukeren av appen hadde gitt tillatelse, eller for den saks skyld hadde blitt informert om den.

Eksemplene ovenfor viser at du ikke kan være sikker uansett hvilken app du laster ned. Mens Google og Apple bruker mye ressurser på å identifisere og fjerne ondsinnede apper fra plattformene sine, er det heller ingen garanti for at en app ikke i hemmelighet vil gjøre en oppdatering som inneholder ondsinnet kode.

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.