Dette er hva de ulike symbolene betyr – og du kan bruke ovnens programmer til dette:
Ovner blir mer og mer avanserte i dag, og du kan nå få dem med Wi-Fi, dampfunksjon, innebygd steketermometer og rengjøringsfunksjon.
Ulike ovner kan ha ulike funksjoner, men felles for de fleste er at de ofte har følgende funksjoner:
Over- og undervarme
Over- og undervarme er nok den funksjonen du bruker oftest når du lager mat. Det er også derfor symbolet går under navnet vanlig ovn. Streken på toppen betyr overvarme, mens linjen nederst betyr lavere varme.
Det betyr at maten din varmes opp fra topp og bunn, men ovnen blir varmest på toppen fordi varmen stiger oppover. Derfor er det best å bruke over- og undervarme når du kun har en stekeplate i ovnen, og gjerne i midten.
Over- og undervarme er bra for de fleste matlaging, spesielt baking. Rugbrød og annet brød blir mykere inni og småkaker blir sprøere enn ved bruk av andre ovnsfunksjoner.
Liker du pizza og pai er en vanlig ovn også å foretrekke. De får en ekstra sprø bunn når de stekes på høy over- og undervarme.
Varm luft
Symbolet representerer en liten vifte, og varmluft fungerer ved at en vifte blåser varmluft rundt ovnen. Slik fordeles varmen jevnt, og det er veldig smart om du skal ha mer enn en stekeplate i ovnen.
Med varmluft kan du tilberede poteter og kjøttkaker i ovnen samtidig, da de får like mye varme. Pass imidlertid på at stekeplatene ikke står for tett sammen, da blir det vanskelig for varmen å sirkulere skikkelig.
Du kan bruke varmluft til nesten all mat, men unngå å bake rugbrød, for selv om skorpen blir sprø risikerer brødet å bli tørt inni på grunn av varmluften.
Grille
Ovnen din har et ekstra kraftig varmeelement på toppen, som du slår på når du velger grillsymbolet med tenner på toppen. En svinestek er verdiløs uten sprøtt svineskinn, og det er her grillfunksjonen spiller inn. Den er også god til fjærfe hvis du vil ha sprøtt skinn på kyllingen.
Men vær forsiktig: Maten brenner seg lett, så det er lurt å lage ferdig maten med grillfunksjonen og holde godt øye med maten inne i ovnen.
Noen ovner har et symbol der grill og varmluft kombineres. Her slår grillelementet og varmluftsviften seg på vekselvis, litt som å grille roterende spyd på grillen. Eksperimenter og finn ut hvordan du liker å tilberede maten din best.
Varmluft med over- og undervarme
Ønsker du sprø matlaging med jevn varmluftfordeling i hele ovnen, så er kombinasjonen varmluft med over- og undervarme god. Funksjonen er veldig bra for surdeigsbrød hvis ovnen din ikke har dampfunksjon.
Surdeig trenger fuktighet, så du kan legge en stekeplate med isbiter eller vann i bunnen av ovnen, som varmeelementet nederst i ovnen varmer opp og dermed skaper damp.
Tining
Hvis ovnen din har et symbol med en iskrystall eller dråpe, kan du tine mat direkte fra fryseren i ovnen. Du trenger ikke stresse med middagen hvis du har glemt å ta fisken eller kjøttet ut av fryseren om morgenen, for du kan ganske enkelt bruke ovnens tinefunksjon.
Her får ovnsviften romtemperatur luft til å sirkulere rundt ovnen, slik at maten tørker raskt.
Kilde: Samvirke.dk