Advarer: Påskefavoritten i godteskålen kan være livsfarlig

17/04/2025 07:01

Yvonne

LIVSSTIL
Foto: Shutterstock
Du er sikkert ikke klar over det. Den søte biten mange elsker å finne i påskeegget, kan i verste fall gi hjertesvikt.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Påskeegget er fylt til randen med fristelser – sjokolade, karameller, gelefigurer og søte overraskelser i alle varianter.

Men én tilsynelatende uskyldig godbit skiller seg ut. Ikke fordi den smaker best – men fordi den faktisk kan være farlig.

Det skriver det finske helsemagasinet Duodecim.

En finsk studie forteller blant annet om en pasient som døde etter å ha spist store mengder av dette godteriet over tid.

Kan gi hjertesvikt
Det er nemlig lakris vi snakker om. Den mørke klassikeren som mange elsker – og like mange misliker – kan faktisk påvirke kroppen din på overraskende alvorlig vis.

Lakris inneholder et stoff som heter glycyrrhizin, som finnes naturlig i roten til lakrisplanten. Dette stoffet kan i store eller jevnlige doser redusere kroppens nivå av kalium. Kalium er avgjørende for både muskler og nervesystem – og når nivået blir for lavt, kan det føre til hevelse, høyt blodtrykk og i verste fall hjertesvikt.

Livsfarlige rytmeforstyrrelser
Tilstanden kalles lakrissyndrom, og ifølge legene kan selv små mengder lakris være nok til å utløse alvorlige symptomer hos enkelte. En mann som spiste bare én til to små lakrisbiter i uka, ble diagnostisert med alvorlig hypokalemi – altså kritisk lave kaliumnivåer.

De fysiologiske effektene av lakris kan vare i flere uker. I noen tilfeller har pasienter utviklet livstruende hjerterytmeforstyrrelser.

Hvor mye er for mye?
Det finnes ingen fastsatt "trygg" mengde lakris.

Noen tåler mer, andre langt mindre. Regelmessig inntak – selv i moderate mengder – kan være nok til å skape problemer over tid.

Så neste gang du eller barna dine skal velge godteri til påskeegget:

Tenk deg om én gang til før du velger den svarte biten. Den smaker kanskje godt, men det kan være en farlig fristelse.