Pollenallergi? Så skal du passe på med disse matvarene i jula

22/12/2024 20:44

Yvonne

LIVSSTIL
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mange med pollenallergi kan få kløe og hevelser i munnen når de spiser julemat. Dette må du være oppmerksom på hvis du vil unngå det.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Delv om den allergiske reaksjonen sjelden er farlig i seg selv, kan det være ganske ubehagelig og plagsomt.

Reaksjonen skyldes ofte kryssallergi. Det betyr at hvis du er allergisk mot en ting, kan du også reagere på andre ting.

Og pollenallergikere kan reagere på en del mat som er vanlig i juletiden.

Pollenallergi, også kjent som høysnue, rammer en betydelig del av Norges befolkning. Ifølge Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) lider over 20 prosent av nordmenn av pollenallergi, noe som tilsvarer omtrent én million personer.

Det finnes ikke tall på hvor mange som lider av kryssallergi, men det gjelder trolig en betydelig andel.

Heldigvis finnes det måter man kan unngå å få ubehagelige reaksjoner på det man spiser.

Se listen over julemat som forårsaker de mest alminnelige krysseaksjonene her.

Kryssreaksjoner
Det er ikke helt logisk at pollen kan hjemsøke deg om vinteren, eller ha noe med julemat å gjøre, men reaksjonen er faktisk vanlig.

Kroppen reagerer fordi den ikke kan skille mellom de allergifremkallende stoffene i pollen og de tilsvarende stoffene i maten, som først og fremst er frukt og grønnsaker. Denne reaksjonen kalles kryssreaksjon.

Dette reagerer pollenallergikere på
Faktisk får alle med allergi mot både bjørk-, gress- og burotpollen symptomer når de spiser visse nøtter, frukt og grønnsaker. Blant dem som kun har bjørkepollenallergi, opplever én av tre kryssreaksjoner.

Ifølge Astma-Allergi Danmark er riskrem, appelsiner og nøttene du knekker noe av det som kan gi symptomer som kløe og lett hevelse hvis du har pollenallergi, skriver nettstedet Den Offentlige.

Gode råd til pollenallergikere

1 Bakt, kokt og stekt er best
De fleste med pollenallergi tåler matvarene bedre når de er kokt, bakt eller stekt.

Unntaket er hvis du får symptomer fra rå selleri, peanøtter og nøtter. I så fall kan du også oppleve problemer med disse matvarene når de er varmebehandlet.

2 Med eller uten skrell
Noen med bjørkepollenallergi kan oppleve symptomer i nese og øyne når de berører poteter og gulrøtter. Får du nysing og klør i nesen når du skreller poteter, er det lurt å koke potetene og deretter skrelle dem. Kanskje du tåler gamle poteter bedre enn nye.

Erfaring viser at enkelte eplesorter tåles bedre enn andre. Noen tåler også revne epler bedre enn hele epler. Skreller du fruktene, kan du kanskje tåle dem bedre.

3 Unngå disse matvarene
Nedenfor finner du lister over matvarer som kan kryssreagere med pollen.

Listen er ikke en forbudsliste, men kan brukes som en veiledning for hvilke matvarer du bør være oppmerksom på. Det er sjelden du får symptomer fra alle matvarene som er oppført.

Bjørkepollenallergikere kan reagere på:

  • Aprikos

  • Plomme

  • Fersken

  • Kirsebær

  • Kiwi

  • Nektarin

  • Pære

  • Eple

  • Gulrot

  • Potet

  • Tomat

  • Paprika

  • Selleri

  • Jordnøtt/peanøtt

  • Hasselnøtt

  • Mandel

  • Paranøtt

  • Valnøtt

Gresspollenallergikere kan reagere på:

  • Appelsin

  • Melon

  • Tomat

  • Ert

  • Jordnøtt/peanøtt

I de aller fleste tilfeller er reaksjoner på matvarer som kryssreagerer med pollen milde og forbigående. I sjeldne tilfeller kan det oppstå hevelse i svelget og halsen, noe som gjør det vanskelig å puste. 

Ved plutselig, kraftig hevelse i svelg og svelg må du umiddelbart oppsøke lege eller ringe 112.

Læs også:

Dette er de 5 verste strømtyvene hjemme Pass på at du ikke lar de verste strømtyvene i hjemmet tappe deg for penger.
Hemmeligheten bak en saftig og smakfull sjokoladekake: Dette utgjør forskjellen En saftig sjokoladekake trenger egentlig ikke mye for å oppnå den perfekte konsistensen. Det handler om de riktige ingrediensene under baking.