Populært hudpleie-triks går viralt på sosiale medier - men nå advarer legen mot det

30/05/2024 10:00

Sofie

Livsstil
Foto: TikTok
Foto: TikTok
Naturlige hudpleieprodukter er på topp for tiden - men går folk for langt? En lege advarer nå mot et nytt hudpleie-triks som florerer i sosiale medier.

Det er et hav av hudpleievideoer på TikTok og Instagram. Den siste tiden har det vært et betydelig fokus på bruk av 'naturlige hudpleieprodukter'.

Dette har ført til at ingredienser som normalt brukes på kjøkkenet er fremhevet for hudpleie. Dessverre er det ikke alle tips og triks fra sosiale medier som faktisk er effektive. I noen tilfeller kan de til og med være skadelige.

Det er for eksempel ingen hemmelighet at olivenolje har mange bruksområder på kjøkkenet, fra steking til salatdressing. Men flere og flere influensere har begynt å bruke oljen til et helt annet formål, noe som overrasket mange.

Det har dukket opp en ny trend på sosiale medier kalt 'oil gritting', som i utgangspunktet går ut på å gni ulike væsker på huden i ansiktet i håp om å fjerne urenheter og hudormer. Disse kan være kjemiske skjønnhetsprodukter, men mange bruker olivenolje og rapsolje til dette formålet.

Dette nye 'trikset' har til og med blitt promotert av olivenoljeprodusenten Hermus, som selger produktene sine på det amerikanske markedet. Nylig delte de en guide på TikTok som viser hvordan man bruker olivenolje til rensing.

"Oljerens er veldig effektivt for å trekke ut urenheter fra huden. Bare påfør litt olivenolje på tørr hud og masser den inn i huden i omtrent 20 minutter," sier de i videoen, ifølge Mirror.

"Så bruker jeg en ansiktsrens og masserer den inn i huden. Du vil bokstavelig talt føle alle hudormene og små kviser komme ut. For best resultat, gjør det en gang i uken for å virkelig eksfoliere huden din."

Hermus er absolutt ikke den eneste som har anbefalt denne metoden, men i kommentarsporet under videoen kan du se at det er delte meninger om metoden og dens effektivitet.

"Jeg fikk mer akne av dette," sa en bruker.

«Jeg renser også med olje, men når ansiktet mitt er skikkelig skittent», skrev en annen.

"Ikke bruk olivenolje, folkens. Det tetter porene dine. Bruk heller renseoljer som inneholder olivenolje, som er riktig behandlet, men ikke ekte olje," skrev en tredje.

"Rens aldri huden din med olivenolje! Den er ikke formulert for bruk på huden," kommenterte en fjerde.

I følge Dr. Lawrence Cunningham, en pensjonert lege og helseekspert ved UK Care Guide, sier det er verdt å unngå. Han forklarer at det er "mer myte enn virkelighet" og kan til og med være skadelig for huden din.

"Selv om disse oljene er kjent for sine fuktighetsgivende egenskaper, er jeg ikke klar over noen vitenskapelige bevis som støtter påstanden om at de effektivt kan fjerne hudormer. Selv om naturlige ingredienser kan være tiltalende, er ikke alle egnet for ansiktspleie," sa han til Mirror.

Blackheads er en type akne som dannes når porene i huden blir tette med døde celler og overflødig olje. De kan forekomme hvor som helst, men er spesielt vanlige på nesen på grunn av den høye konsentrasjonen av oljeproduserende kjertler.

Med dette i tankene har Dr. Cunningham at tilsetning av ekstra olje bare kan gjøre problemet med hudormer verre, selv om det kan virke som om det "fukter og skaper en barriere på huden".

"Det er risiko forbundet med å bruke oljer som olivenolje og rapsolje i ansiktet. Jeg har sett tilfeller der pasienter har utviklet kontakteksem og forverret akne som følge av bruk av disse oljene. Disse oljene er komedogene, noe som betyr at de lett kan tette porene og øker risikoen for akne," sa han.

"I tillegg kan personer med sensitiv hud oppleve irritasjon eller allergiske reaksjoner. Disse oljene er ikke raffinert for kosmetisk bruk, noe som betyr at de inneholder urenheter som kan være skadelige for huden."

Hvis du ønsker å bekjempe hudormene dine effektivt, kan Dr. Lawrence et godt forslag til hvordan du gjør det. Ifølge ham skal fokuset være på regelmessig rens og peeling. Du må velge produkter spesielt utviklet for din hudtype, med tanke på dens oljeinnhold, tørrhet og følsomhet.

"I løpet av årene har jeg observert betydelige forbedringer hos pasienter som følger en konsekvent hudpleierutine skreddersydd for deres spesifikke hudtype. Det er alltid best å konsultere en hudlege og få et spesifikt kur som tar tak i individuelle problemer og tilstander," sa han.

"Jeg vil legge til at det er avgjørende å nærme seg hudpleie med forsiktighet, spesielt når man vurderer hjemmemedisiner eller trender som markedsføres på sosiale medier som TikTok."

Læs også:

Svært få vet: Dette betyr fargen på kjøkkensvampen Ikke mange er klar over at farge faktisk har en betydning.
Hudlege advarer: Ny hårtrend kan gi livslange konsekvenser Sommerens hårtrend er oppkalt etter skandinaviske kvinner, men du må vurdere hva du gjør med hodebunnen, sier en hudlege.