Profesjonell gartner deler sin mange års erfaring: Slik får du en "sunnere og grønnere plen"

09/04/2024 17:00

Emma

Livsstil
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Skal gressklipperen snart på årets første kjøretur? Så her er ekspertens beste tips.

Etter en vinter som har satt sitt preg på de grønne teppene i hagen, bringer den britiske gartneren Monty Don håp til hageeiere med sine enkle, men effektive råd for å oppnå sunnere og grønnere gress i de varmere månedene fremover.

Den velkjente hageeksperten er kjent for sin banebrytende tilnærming til hagedesign og vedlikehold, og oppfordrer til skånsom plenforvaltning som vil være til nytte for både gresshelse og lokalt dyreliv.

– Prøv å begrense hårklippen så mye som mulig. I hagen vår har vi redusert det ned til å klippe stier i det lange gresset, forklarer Monty til The Mirror, og legger til at en tett, frodig plen ikke bare er en fryd for øyet, men også en viktig oase for biologisk mangfold.

Denne metoden er ikke bare bra for miljøet, men skaper også et vakkert landskap i hagen.

Monty Don argumenterer sterkt mot den vanlige praksisen med å klippe gress ned til en kort stubbe om sommeren. I stedet anbefaler han en mer tålmodig og gradvis tilnærming, slik at gresset kan vokse seg sterkere og bare justere høyden over noen uker, med en skjevhet mot å holde den litt lenger.

Ifølge Monty vil denne metoden resultere i "mye sunnere og grønnere gress".

Ekko av denne filosofien finnes i plenspesialister fra The Grass People, som også anbefaler å starte sesongens første klipping med en lett trimming, for å unngå å kutte for dypt inn i gressbladene. Dette sikrer at gresset forblir robust og i stand til å vokse tett og frodig.

Etter klippingen anbefaler Monty å samle utklippene og legge dem i komposthaugen – en praksis som ikke bare resirkulerer naturressurser, men også bidrar til helsen til hageøkosystemet.

Monty understreker også viktigheten av positiv tenkning og en proaktiv tilnærming til plenpleie, i stedet for konstant bekymring for vanlige hageutfordringer som ugress og. Han er overbevist om at et sunt gressteppe naturlig vil minimere disse problemene.

Ved å følge disse enkle trinnene kan hageeiere ikke bare forvandle plenen til frodige, grønne paradiser, men også bidra positivt til deres lokale økosystem.

Læs også:

Ekspert avslører: Så ofte bør du faktisk dusje Alle har forskjellig syn på hvor ofte man skal dusje. Nå svarer en lege på hvor ofte du faktisk bør dusje
Far fikk sitt livs sjokk: Så baby i vaskemaskinen Det var et sjokk av de sjeldne som en far nylig opplevde da han kom hjem og sjekket den kjørende vaskemaskinen. Han hadde ikke forventet å stirre inn i et par øyne.