Professor forklarer: Derfor går tiden «raskere» med alderen, og slik kan du få det til å gå «saktere» igjen

16/08/2023 16:30

Emma

LIVSSTIL
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Du kan enkelt lure kroppen din til å føle at livet ditt er lengre enn det er.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

De fleste voksne har nok opplevd å se på gamle bilder og minner og tenke at tiden flyr når man blir eldre.

Mange opplever at for eksempel somrene «varte lenger» da de var barn eller ungdom, og det er faktisk en veldig enkel forklaring på hvorfor mange føler det slik.

David Eagleman, professor i nevrovitenskap, forklarte dette, ifølge Unilad.

Ifølge ham er det relatert til måten hjernen vår husker på.

Når vi er barn og unge opplever vi hele tiden noe nytt og lærer nye ting, og det betyr at hjernen sørger for å lagre opplevelsen slik at vi kan huske denne nye aktiviteten til en annen gang.

Etter hvert som vi blir eldre begynner vi imidlertid å lære færre og færre nye ting, og det vi opplever har vi ofte opplevd før, og hjernen «redder» derfor ikke opplevelsene på samme måte som den gjorde da vi var barn – den går på «autopilot».

"Du finner ut av verdens regler [red. når du er barn] [...], så når du ser tilbake på slutten av året, har du mange minner om hva du har lært," forklarte Eagleman.

"Men når du blir [...] Når du ser tilbake på slutten av året, har du sannsynligvis gjort omtrent det samme som du gjorde de siste X antall år. Og så virker det som om året bare fløy forbi."

Ifølge eksperten er det imidlertid mulig å lure hjernen til å tro at det er nye og viktige ting du opplever, som gjør at hjernen «lagrer» informasjonen, og det føles derfor som om livet ditt er lengre enn om du bare gjør det samme hele tiden.

Selvfølgelig kan dette gjøres ved å ha nye erfaringer og lære nye ting, men det kan også gjøres mye enklere ved små justeringer i hverdagen.

For eksempel å pusse tennene med den andre hånden eller sette armbåndsuret på den andre armen.

"Noe så enkelt tvinger bare hjernen til et nytt nivå der den ikke kan forutsi hva som vil skje," har han forklart, og utdypet at hjernen derfor må slå av "autopiloten" og bli involvert, noe som gjør at du oppfatter og husker tiden bedre og dermed føler at livet er lengre enn vanlig."

"[...] når du legger deg om kvelden, har du mye "opptak" å se på, og det føles som om livet ditt varer lenger," forklarte Eagleman.

Det er imidlertid ikke til å komme bort fra at årene føles lengre for barn enn for voksne, noe som skyldes et prinsipp som Santosh Kesari, doktorgrad i nevrologi, har forklart.

Ifølge Kesari er dette rett og slett fordi ett år er en større (og dermed viktigere) del av en 10-årings liv enn av en 60-årings liv.

Han forklarte: "De fleste [voksne] føler at tiden gikk saktere i sine tidlige dager, men så 'øker' senere i livet. For en 10-åring er ett år 10 prosent av livet. For en 60-åring er ett år mindre enn to prosent av livet.»

Barndomsårene føles uunngåelig lengre enn voksenlivet, men du kan fortsatt gjøre noe for å få livet ditt til å føles lengre enn det egentlig er.