Rester, eller som helsebevisste vil kalle dem, "allerede tilberedte måltider", kan være en enkel og økonomisk måte å holde magen mett gjennom uken.
Men mens noen retter er trygge å varme opp, kan andre utgjøre en viss risiko. Det er derfor viktig å vite hva du kan varme opp og hva du ikke kan,
Matforskere ved 'Meny Price' har delt en liste over matvarer som ikke bør varmes opp neste dag. Dette kan skape problemer av større eller mindre karakter. Noen av disse matvarene er nok litt overraskende.
Ris
Ris er en absolutt favoritt til mange måltider. Imidlertid kan gjenoppvarming av kokt ris føre til at skadelige bakterier invaderer rettene dine.
"Når risen varmes opp igjen, kan bakteriene produsere giftstoffer som kan forårsake matforgiftning eller mageproblemer," forklarer en forsker fra Menu Price.
For å unngå dette anbefales det å spise risretter umiddelbart etter tilberedning eller kjøle dem ned og spise dem innen 24 timer. Etter det bør de kastes fra et helseperspektiv.
Poteter
Poteter i ulike former og størrelser er elsket av de fleste, spesielt her i Norge. Imidlertid kan de ende opp med å utgjøre en helsefare hvis de ikke varmes opp på riktig måte.
"Poteter kan skape et miljø for giftstoffer som clostridium botulinum hvis de står i romtemperatur," sier ekspertene. Disse giftstoffene kan angripe nervesystemet, forårsake nerveskader og lammelser. For å unngå dette bør poteter oppbevares i kjøleskapet innen to timer etter koking. Hvis potetene dine har stått i romtemperatur for lenge, er det tryggest å kaste dem.
Egg
Egg er en klar morgenfavoritt, men underkokte egg kan inneholde sykdomsfremkallende bakterier som salmonella. Eksperter anbefaler å spise eventuelle eggrester kaldt eller bruke dem i kalde retter som salater eller pastasalater.
Sopp
Sopp er følsom for endringer fra mikroorganismer, og oppvarming kan plage magen. Ernæringsforskere anbefaler at sopp bør spises umiddelbart etter tilberedning. De trenger bare ikke å varmes opp igjen.
Fisk og sjømat
Det er ikke bare magen du risikerer hvis du varmer opp sjømaten i mikrobølgeovnen på kontoret. Du risikerer også forhold til kollegene dine når det varmes opp og stanken av daggammel sjømat slippes ut i fellesrommet. Sjømat er også risikabelt når det gjelder matforgiftning.
Eksperter anbefaler å spise alle sjømatretter i én omgang og legge eventuelle rester kaldt til en salat eller annen rett.
Oljer
Noen oljer, som avokado-, valnøtt- og druefrøolje, kan harskne hvis de varmes opp igjen.
Gjenoppvarming kan frigjøre skadelige stoffer, så det er best å bare bruke den mengden som trengs for å redusere fett og fremme sunnere måltider.
Generelt er det lurt å passe på at rester fra middagen blir spist, men du må være klar over hva du varmer opp.