Selskapet kaster 12 000 tonn appelsinskall på en åker: 16 år senere overrasker resultatet alle

05/03/2024 21:00

Mikkel Sletta

Livsstil
Foto: Shutterstock
De 12 000 tonnene med appelsinskall har forvandlet alt.

Over hele verden brennes skog for å gi plass til andre industrier, som palmeoljeindustrien. 

Samtidig prøver mange å ta bedre vare på naturen og klimaet. Inkludert Daniel Janzen og Winnie Hallwachs fra Princeton University. På slutten av 1990-tallet gjorde de en helt spesiell avtale, som i dag har gitt et helt fantastisk resultat. 

De inngikk deretter en avtale med en costaricansk appelsinjuiceprodusent. Paret overbeviste selskapet om å donere noe av landet deres, som ennå ikke var fullstendig ryddet, til et verneområde. I stedet kunne appelsinjuiceprodusenten nå bruke landet som deponi for de mange tonnene med appelsinskall de kastet ut hvert år. 

Du kan se det utrolige resultatet i Facebook-innlegget nederst i artikkelen.

Derfor havnet ikke mindre enn 12.000 tonn appelsinskall på tomta. Det ga et helt unikt resultat. 16 år senere har et overraskende resultat kommet. 

Daniel og Winnie plasserte et skilt på landet for 16 år siden slik at de alltid kunne kjenne området. Da de kom tilbake 16 år senere, kunne de ikke finne skiltet. Den hadde forsvunnet inn i en vill grønn vekst. 

Området var totalt endret. 

I løpet av de 16 årene hadde området forvandlet seg til et frodig, grønt og tett vegetert område. Mange nye dyrearter hadde også flyttet inn.

Eksperimentet har inspirert de to til å starte flere slike prosjekter, for å ta vare på naturen og klimaet. 

Nedenfor kan du se den utrolige utviklingen i området.