Sju av ti nordmenn er bekymret – men Helsedirektoratet nekter å advare mot denne maten

09/06/2025 06:01

Hanne

LIVSSTIL
foto: Shutterstock
Medieoppslag og nye studier har skapt kraftige reaksjoner blant både leger, ernæringseksperter og folk flest.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Det har vært full storm rundt ultraprosessert mat den siste tiden.

Mange er bekymret for helseeffektene av mat som er bearbeidet for å se bedre ut, smake bedre – og holde lenger. Tenk frokostblandinger, pølser, kjeks og frossenpizza.

En stor studie fra mai antyder til og med en mulig kobling mellom høyt inntak av slik mat og tidlige tegn på Parkinsons sykdom. En annen fersk rapport hevder at tusenvis av dødsfall hvert år kan knyttes til ultraprosessert mat.

Hvorfor nevnes det ikke i kostrådene?
På et fullsatt opplysningsmøte nylig, som samlet over 1.000 deltakere, svarte divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, Linda Granlund, tydelig:

"Begrepet "ultraprosessert mat" er ikke egnet til å gi anbefalinger. Derfor bruker vi det ikke", sa hun til NTB.

Forklaringen? Det finnes ingen klar definisjon av hva som faktisk er ultraprosessert. Mat kan være bearbeidet på mange måter uten at det automatisk blir usunt. Derfor mener direktoratet at det er bedre å gi konkrete råd om næringsinnhold – som å begrense sukker, salt og mettet fett – enn å bruke et vagt begrep.

Tilliten til rådene svekkes
Men befolkningen er i økende grad skeptisk.
En fersk undersøkelse fra Matprat viser at sju av ti nordmenn er bekymret for ultraprosessert mat. Samtidig opplever over 30 prosent at motstridende kostholdsinformasjon gjør det vanskelig å vite hva de skal stole på.

Ønsket om en egen merkeordning er stort: Ifølge Norske Spisefakta vil 72 prosent unngå ultraprosessert mat, og mange ønsker tydeligere merking.

Forslag avvist i Stortinget
Ernæringsbiolog Marit Kolby har vært en av de sterkeste stemmene for en slik merkeordning. Sammen med Senterpartiet og Rødt fikk hun nylig reist forslag i Stortinget om å utrede dette. Men forslaget ble stemt ned.

Hva gjør man da?
Granlund oppfordrer folk til å følge de eksisterende kostrådene: Spis minst mulig bearbeidet kjøtt, begrens søtet drikke, kaker, kjeks og snacks, og velg grove kornprodukter.

"Graden av bearbeiding alene sier ikke om mat er sunn eller usunn. Det er helheten i kostholdet som teller", sier hun.

Så hva betyr dette for deg og meg?
Selv om ordet "ultraprosessert" ikke står i kostrådene, handler det fortsatt om å velge mat som er næringsrik og minst mulig tilsatt unødvendige ingredienser.

Og mens vi venter på om WHO vil komme med en bedre klassifisering, gjelder fortsatt det gamle rådet: Lag mest mulig mat fra bunnen av – da har du best kontroll på hva du spiser.