Sju ting foreldre lot barna gjøre på 70-tallet: Nå kunne vi ikke drømme om å gjøre det samme

02/08/2021 12:17

Emma Sletta

Livsstil
Det var bare en helt annen tid hvis vi går tilbake 50 år.

Tidene forandrer seg. Og det gjør også normene for hvordan familier med barn oppfører seg innenfor hjemmets fire vegger og ute i den harde virkeligheten. Både når det gjelder samhold, sikkerhet og helse.

Du trenger ikke å være 117 år for å huske forskjellen på før og nå. Hvis du ser tilbake bare en generasjon, er det mange eksempler på hverdagslige ting som datidens foreldre gjorde med det største selvfølge, men som dagens foreldre vil riste av seg hodet og protestere kraftig.

De amerikanske mediene HuffingtonPost siterer en håndfull 70-tallets eksempler. Også har Dagens.no krydret med noen ekstra godbiter.

1. Barn drakk fra hageslangen på 70-tallet. 
Uten å nøle tok man en slurk fra hageslangen da tørsten dukket opp da du var i hagen. Men nå ønsker foreldre å ta vannslangen fra barna og fortelle dem om farlige stoffer som Bisphenol A og bly, som ifølge studier finnes i hageslangevann.

2. Barn lekte alene ute. 
Med den største naturligheten lot man barna løpe i skogen eller rundt i nabolaget uten tilsyn, men bare med beskjeden om at de skulle være hjemme til middag eller til kveldstid. Få foreldre i dag gir samme frihet til sine barn. I stedet har dere regelmessig kontakt med hverandre over mobilen og gjør regelmessige avtaler.  

3. Både sønn og datter var glade for å sitte på fars fang mens han kjørte. 
Barn på 70-tallet husker nok at de tilbrakte mange morsomme timer på pappas lår - ikke fordi det var mangel på plass i bilen, men fordi det var morsomt. Hvis du gjorde det samme i dag, kunne du sikkert forvente en formaning fra politiet så vel som en bot.

4. Barn kjøpte sigaretter til foreldrene. 
Da foreldrenes tid var kort eller barna ønsket å tjene en krone, spratt barna inn i kiosken eller supermarkedet for å kjøpe sigaretter eller annen tobakk til foreldrene. Barn og sigaretter er ikke lenger en juridisk kombinasjon, da du må være 18 år for å kjøpe dem.

5. Barn ble spanked. 
Hvis barn var slemme på 70-tallet, kunne det godt ende opp med slag fra foreldrene eller lærerne. Det var en del av oppveksten, og det skjedde i de fleste familier. Denne oppførselen straffes i dagens Norge.

6. Nakenhet og barn gikk hånd i hånd. 
Barn reiste de fleste steder uten en snorr på kroppen med foreldrenes velsignelse, og i 70-tallsfilmer var bare barnerumper ikke en sjeldenhet. Jenter og gutter kunne gå i garderoben sammen til de var halvt store. Nå prøver foreldre å "pakke inn" barna sine godt - både offentlig og på bilder, delvis av frykt for pedofile, men også på grunn av beskjedenhet.  

7. Røyk og damp overalt også i barns hode. 
Foreldre, besteforeldre, lærere og barnepassere røyket da røykelysten dukket opp, selv om de var omgitt av barn i for eksempel hjemmet, bilen, restauranten eller jernbanestasjonen. Den samme toleransen har for lengst gått opp i røyk og har blitt forvandlet til å holde barn og røyk langt borte fra hverandre av helsemessige årsaker.  

Kan du komme med flere eksempler som viser hvordan tidene har endret seg fra 1970-tallet til nå?