Skal sopp rives opp eller skjæres løs? Skogvoktere svarer en gang for alle

26/03/2024 08:00

Sofie

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det har vekket undring hos mange.

I de dype skogene, fulle av sopparter fra kantareller til bøk, har soppplukkere lenge diskutert en tilsynelatende enkel, men kompleks praksis: Er det best for skogen å skjære soppen etter stilken, eller skal man trekke dem opp etter rot?

En skogvokter i Baligród Forest District i Bieszczady-fjellene i Polen har nå kastet nytt lys over dette mysteriet.

Det melder zielona.interia.

Det sies ofte at naturens ritualer er innhyllet i mystikk, og sopp plukking er intet unntak. Men skogvokterne Kazimierz Nóżka og Marcin Scelina har tatt et ukonvensjonelt skritt for å avmystifisere prosessen.

Gjennom en Facebook-video ønsket de å ta opp og avklare den vedvarende tvilen som har delt sopp-plukkere: Skal sopp kuttes eller trekkes opp?

«Soppene bryr seg ikke», sier de og påpeker at uansett metode, når en sopps fruktkropp modnes, vil den uunngåelig dø og råtne.

Dette perspektivet understøtter en bredere forståelse av ansvarlig forvaltning av naturens ressurser. Skogvokternes budskap er tydelig: Fokus skal ikke være på om man skal kutte eller trekke opp sopp, men heller på å sikre at kun sunn og uskadet sopp tas fra skogbunnen.

De råtne eksemplarene bør stå igjen, som en gave tilbake til skogen og dens innbyggere.

I tillegg understreker ekspertene viktigheten av å plukke med omhu og kunnskap. Det er et stort antall sopparter, bare en brøkdel av dem er egnet for konsum.

Sopp plukking er ikke bare en høstaktivitet, men et dyptgående samspill med naturen som krever innsikt og respekt.

Læs også:

Kvinne legger sitronene sine i fryseren – så skjer magien som får nordmenn til å gape De færreste vet hvorfor du bør legge sitronene dine i fryseren.
Dette er kroppens fysiske signaler når døden nærmer seg Døden er den naturlige avslutningen på livet. Kroppen kan bare holde ut i en begrenset tid, og kroppens signaler om at tiden er inne, er helt tydelige.