En skål for starten
Velkomstdrinken er den eneste du har full kontroll over. Du heller opp, og gjestene får ett glass hver. Bruker du champagne, cava eller annen musserende vin, er det ca. 7 glass i en flaske. Enkelt og greit.
Hvitvin til forretten
Hvitvin er populært, og noen holder seg til det hele kvelden. Men som tommelfingerregel drikker folk rundt 1,5 glass til forretten. Du får omtrent 8 glass ut av en flaske, så regn deg baklengs fra antall gjester.
Rødvin til hovedretten
Her skrus tempoet opp. Middagen trekker ofte ut, og det blir gjerne både taler og latter. Beregn derfor rundt 2,5 glass rødvin per gjest. Det betyr at en flaske med 6 glass holder til drøyt to personer.
Dessert og en søt avslutning
Vil du imponere litt ekstra, server en dessertvin som matcher kaka. Her holder det med ett glass per gjest, og en flaske rekker til hele 15 glass. God stemning og sukkersøt finish.
Ikke glem ølen
Det er ikke alle som er vinfolk. Øl er fortsatt en sikker vinner – spesielt til uformelle fester, grillkvelder eller dans. En snittberegning ligger på 4 øl per person, men her må du ta høyde for om det er en rolig middag eller en helaften. Og husk – alkoholfritt er i vinden!
Drinks for natten
Skal festen vare utover småtimene, er det mange som setter pris på en drink eller to. Gjerne 2–3 per person i løpet av kvelden. Husk å ha noen gode alkoholfrie varianter på lur – de blir ofte revet bort! Det skriver Samvirke.
Og ja, vi trenger brus.
Brus er ikke bare for barna. Mange voksne liker også å ha noe alkoholfritt å drikke ved siden av vin eller øl. Gå for 2–3 flasker/brus per person, så er du trygg.
Det viktigste er ikke å treffe 100 % på mengdene, men å vise at du har tenkt på alle. Litt ekstra vin, en haug med isbiter og noen overraskende alkoholfri varianter kan være forskjellen på en god og en uforglemmelig kveld. Skål!