Har du noen gang lagt merke til en funky lukt i fryseren? Hvor kommer det fra og hva kan gjøres for å løse problemet.
Det er flere årsaker til dårlig lukt fra fryseren. Vanligvis er synderne mikrober - bakterier, gjær og mugg.
Selv om en fryser dramatisk bremser veksten av de vanligste destruktive mikrober, kan noen fortsatt trives hvis temperaturen stiger over -18C (anbefalt frysertemperatur). Det kan skje hvis det er strømbrudd i mer enn noen få timer, eller hvis du legger noe varmt direkte i fryseren.
Matavfall og åpne beholdere gjør at mikrober kan komme seg på jobb. Det er også verdt å merke seg at mange mikrober vil overleve frysing og begynne å vokse igjen når forholdene er gunstige - for eksempel hvis du fjerner maten, tiner den delvis og returnerer den til fryseren.
For eksempel vil mange av oss være kjent med luktene som kommer fra gjæring - en mikrobiell prosess. Når vi gjærer en mat, forurenser vi den med vilje med mikrober med kjente egenskaper eller gir forhold som favoriserer veksten av ønskelige mikrober og den etterfølgende produksjonen av aromatiske forbindelser.
I motsetning til dette er ukontrollert matforringelse problematisk, spesielt når forurensende mikrober kan forårsake sykdom.
Det er ikke bare mikrobiell vekst som kan føre til uønsket lukt. En rekke kjemiske prosesser forekommer også i fryseren.
Det er noen enkle trinn du kan ta for å forhindre at fryseren lukter.
Prøv først å forhindre luktutvikling i utgangspunktet ved å dekke maten. Hvis du plasserer mat i en lufttett beholder (glass er best), vil det dramatisk redusere frigjøringen av aromatiske forbindelser produsert av bakterier eller selve maten. Dekket mat er også mindre sannsynlig å absorbere lukter og smaker fra andre matvarer rundt den.
Hvis luktene allerede har utviklet seg, kan du eliminere dem ved å følge noen få enkle trinn, inkludert grundig rengjøring.
Fjern alle gjenstander fra fryseren og inspiser maten for ødeleggelse, fryserforbrenning eller ubehagelig lukt.
Kast alt som har utviklet iskrystaller og oppbevar resten i en kjøler mens du tar vare på fryseren selv. Du bør også inspisere kjøleskapet og kaste bort all stinkende mat.
Etter å ha fjernet alle gjenstandene, ta ut hyllene og rengjør søl eller krummer.
Tørk alle overflater med varmt såpevann eller en blanding av to spiseskjeer natron med varmt vann.
Vask alle hyller og isrom og la dem tørke helt.
Hvis lukten ikke fjernes med disse enkle rengjøringstrinnene, kan fryseren kreve dyp rengjøring, noe som innebærer å slå av enheten og la den "puste" i noen dager.