Slik unngår du tårer når du hakker løk – 4 geniale triks

28/07/2025 06:00

Sofie

LIVSSTIL
Foto: YouTube
Foto: YouTube
Prøv dem selv.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

De fleste vet det altfor godt. Du er godt i gang med matlagingen, kniven glir gjennom løken, og plutselig begynner det å svi i øynene dine.

Tårene renner, og det ellers hyggelige øyeblikket på kjøkkenet blir en kamp mot naturens kjemi.

Heldigvis finnes det noen metoder for å unngå løkskader, og du har sannsynligvis allerede det nødvendige utstyret hjemme.

Løk i fryseren
En av de mest effektive metodene er å legge løken i fryseren omtrent 20 minutter før du skjærer den.

Kulden demper stoffene som vanligvis utløser tårer.

Det krever litt planlegging, men resultatene er verdt innsatsen, spesielt hvis du må hakke flere løk om gangen.


Kjøkkenrull med et oppdrag
Et vått papirhåndkle kan gjøre mer enn bare å tørke fingrene.

Hvis du fukter et stykke kjøkkenpapir og legger det ved siden av skjærefjøla, fungerer det som en slags magnet for de irriterende gassene.

De binder seg til vannet i papiret og kommer derfor ikke i kontakt med øynene. Det er en enkel løsning som krever minimal innsats.


Tenn et telys
En metode som både er praktisk og skaper en koselig atmosfære, er å tenne et lite telys og plassere det rett ved siden av løken du skal kutte.

Flammen bidrar til å tiltrekke seg noen av gassene som plager øynene dine.

Den er overraskende effektiv og gir samtidig et rolig lys på kjøkkenet.


En litt alternativ tilnærming
Hvis du tør å se litt dum ut – prøv å stikke tungen ut mens du hakker løk. Det kan virke latterlig, men det kan faktisk redde øynene dine fra den store turen.

Dette sier mannen bak YouTube-videoen «Slutt med tårer når du hakker løk – 4 hemmelige triks».

Du kan se den nevnte videoen nedenfor: