Slik velger du den riktige vektdynen

10/07/2021 09:15

Jonas Chan

Livsstil
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Annonsør betalt innhold  Søvnen er kanskje den viktigste delen av livet for oss mennesker. Det er da vi henter oss inn etter en lang dag, lader batteriene og gjør oss klare for den etterfølgende dagen. Uten søvn fungerer vi særdeles dårlig! Hvor godt vi sover, samt kvaliteten på nattesøvnen, avhenger av mange forskjellige faktorer. Er det varmt eller kaldt på soverommet? Er det lyst eller mørkt utenfor? Lydnivået til omgivelsene, de aktivitetene du har utført rett før sengetid og personlige sovemønster er også med på å påvirke hvor godt du får sove. Noen ting kan du kontrollere, andre ting skjer utenfor din kontroll. Det er mange forhåndsregler man kan ta for å sikre seg en god natts søvn, så hvorfor ikke gjøre som best man kan? En vektdyne er et hjelpemiddel som kan være med på å gi deg en bedre nattesøvn. Hva er egentlig en vektdyne? En vektdyne hever ikke bare søvnkvaliteten, den kan også være med på å redusere angst. Hvor det tidligere har blitt brukt som et terapautisk virkemiddel for mennesker med forskjellige kognitive utfordringer, har den nå også blitt et populært produkt for allmennheten. Årsaken til dette er nettopp vektdynens innvirkning på hvor godt vi sover. Ved bruk av en vektdyne vil du raskt merke at den er betydelig tyngre enn en vanlig dyne. En vektdyne, eller kuledyne som den også kalles, er fylt med et kuleformet materiale, for eksempel mange små glasskuler, som skaper den tyngende effekten. Det vil være en fordel å teste ut vektdynen i en sittende stilling innen du bruker den liggende eller gradvis introduserer den til dine soverutiner, slik at du blir vant til følelsen. En vektdynes vekt skal være ca. 10–15 % av kroppsvekten din, men ønsket vekt kan være individuelt. Så bruk anbefalingen først og fremst som et utgangspunkt når du skal velge hvilken vekt vektdynen din skal ha.  Fordeler med en vektdyne Dynen omslutter deg og har en beroligende effekt på kroppen, noe som vil gi en økt følelse av velvære hvor man slapper av på en helt annen måte. Nivået av stresshormoner vil falle og antallet søvnhormoner øke. Er du en person som er urolig om natten, vil en vektdyne også hjelpe deg med å ligge mer i ro. En vektdyne kan brukes både av barn og voksne, hvor dynens vekt skal tilpasses personens vekt. Det anbefales likevel ikke for barn under 5 år å benytte seg av en vektdyne. Dessverre er det en risiko for kvelning for så små barn. Det finnes forskjellige vektdyner på markedet, hvor pris og brukervennlighet er noe du skal ta stilling til. En vektdyne er en god investering i din fremtidige nattesøvn. Det at den også virker angstberoligende og har en positiv kroppslig innvirkning på både store og små, er gode argument for at en vektdyne skal være din neste investering.   

Annonsør betalt innhold 

Søvnen er kanskje den viktigste delen av livet for oss mennesker. Det er da vi henter oss inn etter en lang dag, lader batteriene og gjør oss klare for den etterfølgende dagen. Uten søvn fungerer vi særdeles dårlig! Hvor godt vi sover, samt kvaliteten på nattesøvnen, avhenger av mange forskjellige faktorer. Er det varmt eller kaldt på soverommet? Er det lyst eller mørkt utenfor? Lydnivået til omgivelsene, de aktivitetene du har utført rett før sengetid og personlige sovemønster er også med på å påvirke hvor godt du får sove. Noen ting kan du kontrollere, andre ting skjer utenfor din kontroll. Det er mange forhåndsregler man kan ta for å sikre seg en god natts søvn, så hvorfor ikke gjøre som best man kan? En vektdyne er et hjelpemiddel som kan være med på å gi deg en bedre nattesøvn.

Hva er egentlig en vektdyne?

En vektdyne hever ikke bare søvnkvaliteten, den kan også være med på å redusere angst. Hvor det tidligere har blitt brukt som et terapautisk virkemiddel for mennesker med forskjellige kognitive utfordringer, har den nå også blitt et populært produkt for allmennheten. Årsaken til dette er nettopp vektdynens innvirkning på hvor godt vi sover. Ved bruk av en vektdyne vil du raskt merke at den er betydelig tyngre enn en vanlig dyne. En vektdyne, eller kuledyne som den også kalles, er fylt med et kuleformet materiale, for eksempel mange små glasskuler, som skaper den tyngende effekten. Det vil være en fordel å teste ut vektdynen i en sittende stilling innen du bruker den liggende eller gradvis introduserer den til dine soverutiner, slik at du blir vant til følelsen. En vektdynes vekt skal være ca. 10–15 % av kroppsvekten din, men ønsket vekt kan være individuelt. Så bruk anbefalingen først og fremst som et utgangspunkt når du skal velge hvilken vekt vektdynen din skal ha. 

Fordeler med en vektdyne

Dynen omslutter deg og har en beroligende effekt på kroppen, noe som vil gi en økt følelse av velvære hvor man slapper av på en helt annen måte. Nivået av stresshormoner vil falle og antallet søvnhormoner øke. Er du en person som er urolig om natten, vil en vektdyne også hjelpe deg med å ligge mer i ro. En vektdyne kan brukes både av barn og voksne, hvor dynens vekt skal tilpasses personens vekt. Det anbefales likevel ikke for barn under 5 år å benytte seg av en vektdyne. Dessverre er det en risiko for kvelning for så små barn. Det finnes forskjellige vektdyner på markedet, hvor pris og brukervennlighet er noe du skal ta stilling til. En vektdyne er en god investering i din fremtidige nattesøvn. Det at den også virker angstberoligende og har en positiv kroppslig innvirkning på både store og små, er gode argument for at en vektdyne skal være din neste investering.