Slipp løs matplantene – og dyrk dem der du minst venter det

22/05/2025 10:01

Hanne

LIVSSTIL
foto: Shutterstock
Tradisjonelle grønnsaksbed og perfekte pallekarm-hager får konkurranse av en ny, mer leken tilnærming til hagebruk.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Stadig flere hobbygartnere omfavner det som kalles "kaoshaging" – og det handler ikke om rot, men om frihet, kreativitet og matplanter som trives utenfor boksen.

Det skriver Popular Science.

Hva er kaoshaging?
Kaoshaging er en lavterskel og eksperimentell hagemetode hvor matplanter dyrkes på uvanlige steder – gjerne i blomsterbed, i sprekker i asfalten, gamle trillebårer eller opp-ned bøtter. Ved å spre frø tilfeldig og bruke oversette hjørner i hagen, oppdager mange at planter faktisk kan være langt mer tilpasningsdyktige enn vi tror.

Dette er også en metode som fremmer bærekraft og gjenbruk. Urter som timian og mynte klarer seg godt i små mikroklima, og hvitløk kan vokse tett på prydbusker. Sopp kan trives på matrester og til og med på brukte vinpropper eller bambus-toalettpapir.

Hvor kan du dyrke matplanter?
I blomsterbedet
Urter som basilikum, persille og ringblomst tilfører både smak og farge. De tiltrekker seg pollinatorer og fungerer flott sammen med sommerblomster.

Langs stier og oppkjørsler
Hardføre krydderurter som krypende timian og oregano trives i grus og sprekker, og tåler varme og tørke.

Under busker og trær
Delvis skygge er ideelt for mynte (helst i potte, da den sprer seg raskt), engsyre og alpejordbær. De gir en skjult, men smakfull høst.

I gamle beholdere
Gamle bøtter, fuglebad eller rullende hagevogner kan bli frodige minihager. Legg i jord og så salat, spinat eller urter. Hageentusiasten Wendi Phan anbefaler vertikal dyrking for å få mest mulig ut av små og skyggefulle plasser.

Klatrende og hengende
Sukkererter og cherrytomater elsker å klatre på gjerder og espalier. Kombiner med blomstrende slyngplanter for et frodig og skjult matlager.

Lav innsats – stor gevinst
Mange spiselige planter er både dekorative og lettstelte. Eksempelvis kan laurbærtreet brukes som grønn prydplante i krukker – og samtidig forsyne kjøkkenet med ferske blader. Andre dyrker hvitløk som flerårig plante og lar små sideløker (bulbiller) utvikle seg over flere år for større og mer sykdomsresistente avlinger.

Vinterdyrking – der frø sås i melkekartonger eller plastbokser ute i vintermånedene – gir også robuste og hardføre planter. I mildere klimasoner kan dette starte allerede i februar.

En hage som lever sitt eget liv
Kaoshaging handler ikke om å følge regler, men om å dyrke det som funker – der det funker. Hvitløk mellom georginer? Hvorfor ikke. Mynte i en gammel kaffekjele? Kjør på. Sopp i vinflasker? Absolutt.

Poenget er at matplanter ikke trenger et klassisk grønnsaksbed for å trives. Så lenge du får glede av å høste og spise det du dyrker, gjør du det riktig. Din hage, dine regler.

Læs også:

Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Krever bare en ingrediens Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.