Når krydder har blitt bleke i fargen, mistet duften og klumper seg sammen, er det et tegn på at de er gamle og kanskje “egentlig” utgått på dato. Likevel betyr ikke det at de er ubrukelige. Ifølge eksperter kan du nemlig enkelt friske opp krydderet ved å varme det forsiktig. Det skriver Tasting Table.
Slik vekker du krydderet til live
Ha det gamle krydderet – enten som pulver eller hele krydder – i en tørr stekepanne på lav varme. Varm det opp mens du rører forsiktig, og pass på at det ikke brenner seg. Etter bare noen minutter vil du merke at krydderet begynner å dufte sterkt igjen. Det er et godt tegn på at oljene i krydderet frigjøres, og smaken kommer tilbake. La krydderet avkjøle helt før du heller det tilbake i glasset, og husk å oppbevare det på et mørkt og kjølig sted for best holdbarhet.
Slik bruker du det
Hva kan du bruke oppfriskede krydder til? Etter at du har fått liv i krydderet igjen, kan du bruke det på vanlig måte i matlaging. Men hvorfor ikke prøve noe nytt? Bland gamle krydder i olje for å lage smakssatte oljer perfekte til salater, marinader eller til å dyppe brød i. Har du varme krydder som kanel, kardemomme eller nellik, kan du bruke dem i gløgg, chai eller bakverk.
Du kan også blende for eksempel kanel, kardemomme og nellik med sukker, så har du et fantastisk strø til høstens eplekaker.
Hvis du har prøvd å varme krydderet, men det fortsatt smaker svakt, betyr ikke det at glasset må i søpla. Gamle krydder kan nemlig fortsatt brukes utenfor kjøkkenet. Du kan koke dem opp i vann for å lage en deilig simmerpot som sprer en godlukt i hele huset – perfekt som et naturlig alternativ til duftlys. Enkelte krydder, som nellik eller kanel, kan til og med hjelpe til å holde maur, fluer og andre skadedyr unna.