Sover du lett? Søvnekspert gir 5 enkle tips for å forbedre søvnkvaliteten

20/03/2024 18:00

Sofie

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Å slite med dårlig søvn kan være frustrerende.

For mange er en god natts søvn mer en drøm enn en realitet, spesielt for de lett sovende blant oss som kjenner altfor godt frustrasjonen ved å våkne flere ganger i løpet av natten.

Søvneksperten Alies kommer imidlertid disse søvnsøkende sjelene til unnsetning med en rekke livsendrende tips som kan forvandle deres natterutine og sikre en dypere og uforstyrret hvile.

Det skriver Margriet.

Mørkleggingsgardiner

Enhver form for lys, selv det svakeste glimtet, kan svekke søvnkvaliteten betydelig. Det er derfor viktig å sikre total mørklegging i soveområdet ditt, for eksempel ved å bruke blendingsgardiner.

Interessant nok tar profesjonelle idrettsutøvere også skritt for å blokkere lyskilder i rommene sine under turneringer, der selv den minste glød fra et klimaanlegg eller TV er dekket for å fremme best mulig søvn før en stor kamp.

Mange mennesker er ikke klar over hvor stor effekt lys kan ha på søvnsyklusen. Derfor er det absolutt verdt å vurdere å investere i blendingsgardiner.

Spise før sengetid

Å spise måltider nær leggetid kan aktivere fordøyelsessystemet og gjøre det mer utfordrende å finne seg til rette. Det anbefales å unngå å spise minst 90 minutter før leggetid.

Hvis du føler deg sulten før du legger deg, kan du dra nytte av en lett, proteinrik matbit som noen nøtter eller en porsjon gresk yoghurt. Slik sikrer du at sulten stilles uten å forstyrre nattesøvnen.

Hold deg i sengen i kortere tid

En alternativ strategi for å øke kvaliteten på søvnen din innebærer å begrense tiden du tilbringer i sengen. Selv om det kan virke kontraintuitivt på overflaten, er hensikten å fremme en følelse av tretthet, noe som gjør det lettere å sovne raskt og oppnå en dypere hvile.

Det anbefales derfor at du bare legger deg når du virkelig føler deg sliten. Ikke ta middagslur, og ikke prøv å holde deg til en streng oppvåkningstid hvis du ikke er helt uthvilt.

Godta søvntap

Å våkne av og til i løpet av natten er en helt naturlig del av søvnmønsteret, som også gjelder personer som generelt sover godt. Ofte legger du ikke merke til disse oppvåkningene, da du raskt sovner igjen. For lett sovende kan imidlertid minnet om disse våkne øyeblikkene henge, og potensielt skape frustrasjon og stress, som til slutt kan svekke søvnkvaliteten.

Det er viktig å huske på at natteoppvåkning er normalt og ikke nødvendigvis indikerer søvnproblemer. Skulle du finne deg selv våken midt på natten, prøv å unngå å bekymre deg for mye. Å fikse klokken eller beregne hvor mye søvn du potensielt kan få er ikke nyttig – dette kan faktisk øke stresset ditt.

Vurder heller å bruke avspenningsteknikker som dype pusteøvelser eller yoga nidra. Hvis søvnen fortsatt ikke kommer etter en stund, kan det være lurt å stå opp og delta i en rolig aktivitet, som å lese eller høre på avslappende musikk, til søvnigheten setter inn.

Det viktigste er å unngå å la frustrasjonen ta overhånd, slik at du ikke havner i en negativ spiral av stress og søvnvansker.

Tenk positivt

Mange som har problemer med å sove, sliter med å stille sinnets konstante strøm av tanker. En effektiv teknikk for å finne ro før sengetid er å fokusere på positive tanker.

Å føre en takknemlighetsdagbok kan være til stor hjelp i denne sammenhengen. Bruk et øyeblikk hver kveld til å skrive ned hva du føler deg takknemlig for eller positive opplevelser fra dagen. Denne enkle praksisen kan ikke bare roe sinnet, men det er også bevist å forbedre din evne til å sovne raskere og redusere antall ganger du våkner i løpet av natten.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.