Spesiell del av kroppen som vi vasker for sjelden: Det er et hjem for bakterier

14/04/2024 12:00

Sofie

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Er det nødvendig å vaske hele kroppen hver dag? Ekspertene ved Bright Side mener det ikke er behov for dette. Tvert imot fører det til overdreven tørking av huden og ødelegger mikrobiomet.

Eksperter peker imidlertid på noen områder av kroppen som krever spesiell hygiene, men som ofte blir oversett under den daglige pleierutinen. Derfor er det verdt å være oppmerksom på dette.

Mange kan ikke forestille seg et liv uten en daglig dusj. Det er absolutt også en god løsning i varmen, hvor kaldt vann før sengetid kan senke kroppstemperaturen og gjøre det lettere å sovne.

Personer med fint hår, som raskt blir fettete, trenger faktisk å vaske hodebunnen og håret ofte – ellers vil frisyren deres se mindre attraktiv ut og håret vil bli oljete.

Men i de fleste tilfeller er daglig hårvask verken nødvendig eller tilrådelig. Å utsette håret for alle slags overdreven pleieprosedyrer kan føre til skade og uttørking av håret.

Ekspertene på nettstedet Bright Side påpeker at daglig vask av hele kroppen med såpe heller ikke er nødvendig og kan føre til hudirritasjon og overdreven uttørking.

I tillegg fratar vi oss selv den naturlige bakteriefloraen, som stimulerer immunforsvaret. Det er nok å vaske kroppen tre ganger i uken, og de andre dagene er det bare å skylle huden med vann.

Disse kroppsdelene må vaskes daglig

Analysen fra nettsiden viser at det er to kroppsdeler som ofte blir oversett under vask – og nettopp disse områdene krever hyppigst stell. Det gjelder føttene og tungen. Selv om vi rutinemessig pusser tennene våre, er det få som tar seg av daglig rengjøring av tungen. Bakterier akkumulert på tungen er hovedårsaken til dårlig ånde.

En annen del som jevnlig blir oversett er fotsålene. De aller fleste skyller dem ganske enkelt med vann. Men for å sikre riktig hygiene, forhindre irritasjon og uttørking, bør de vaskes daglig med varmt vann og såpe.

Den amerikanske legen og forfatteren av flere helsebøker, dr. Robynne Chutkan, nevner andre kroppsdeler som bør vaskes daglig med såpe.

Med mindre du nettopp har gått en lang løpetur, er føttene, armhulene og lysken de eneste stedene som krever daglig vask med såpe. Resten av kroppen har nok i én skylling, selv etter intens trening, sier hun.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Forskere forteller: Derfor skal du ikke drikke kaffe om morgenen For å få mest mulig ut av effekten av koffein bør vi ifølge forskning vente flere timer før vi drikker den første koppen.