Studie avslører: En flaske vin i uken "kan være like bra for hjertet som statiner"

09/01/2025 19:00

Sofie

LIVSSTIL
Foto: Shutterstock
Mens noen studier har vist at vin kan være gunstig for hjertehelsen, har andre studier antydet at for mye kan være skadelig.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Ifølge Irish Examiner hevder en gruppe forskere at en flaske vin i uken kombinert med middelhavskost kan ha samme gunstige effekt på hjertet som statiner.

Selv om noen studier tyder på at vin kan fremme hjertehelsen, viser andre at overdreven forbruk kan være skadelig. Mange av disse studiene er basert på selvrapportert alkoholinntak, som kan gi upresise resultater.

For å skape et mer objektivt bilde, analyserte forskere fra Barcelona vinsyre, en vinspesifikk syre, i urinprøver som en pålitelig indikator på vinforbruk.

Studien var basert på data fra en studie av effektene av middelhavsdietten. Denne dietten, som inneholder mye olivenolje, grønnsaker, frukt, nøtter og fisk, og få søte eller bearbeidede matvarer, er kjent for sine helsemessige fordeler.

De 1 232 deltakerne, alle eldre med høy risiko for hjertesykdom, fylte ut spørreskjemaer om kosthold og drikkevaner og ga urinprøver ved starten av studien og etter ett år. Etter fire til fem år ble det registrert 685 tilfeller av hjerte- og karsykdommer, inkludert hjerteinfarkt, hjerneslag og dødsfall.

Resultatene viste at personer som drakk tre til 12 glass vin per måned hadde 38 % lavere risiko for hjertesykdom sammenlignet med de som drakk mindre enn ett glass per måned. For de som konsumerte mellom 12 og 35 glass per måned, ble risikoen redusert med 50 %. Fordelene avtok imidlertid ved høyere forbruk.

"Lette til moderate mengder vin, målt ved vinsyre, er assosiert med lavere risiko for hjerte- og karsykdommer i en høyrisikobefolkning i Middelhavet," forklarte forskerne.

Professor Ramon Estruch fra Universitetet i Barcelona understreket at resultatene viser en større beskyttende effekt enn tidligere rapportert. Ifølge ham kan en risikoreduksjon på 50 % være større enn hva enkelte statiner kan oppnå.

Estruch understreket at den positive effekten av vin spesielt sees i kombinasjon med middelhavsdietten og nevnte at tidligere estimater på 20 % av effekten av dietten, som kunne tilskrives moderat vinforbruk, kan undervurdere vinens rolle.

Han advarte imidlertid om at resultatene kanskje ikke kan overføres til andre befolkningsgrupper. Moderat vinforbruk bør kun vurderes fra 35-40 års alder, og kvinner anbefales kun halvparten av maksmengden for menn.

Professor Paul Leeson fra Oxford University la til at fordelene med vin kun oppnås med et sunt middelhavskosthold, og at inntak over 35 glass i måneden fjerner de positive effektene.

Læs også:

Svært få vet: Dette betyr fargen på kjøkkensvampen Ikke mange er klar over at farge faktisk har en betydning.
Derfor må du aldri drikke vann ombord på et fly Reiseekspert mener at man bør holde seg unna vann på et fly med mindre det er flaskevann.