Ny forskning viser hvordan du kan maksimere helsefordelene av smoothies. Hvis du blander en smoothie for å forbedre helsen din med flavanolrike bær, kan det være lurt å hoppe over bananen. En ny studie tyder på at det å tilsette banan reduserer fordelene du kan oppnå betydelig.
I en studie publisert i Food and Function testet forskere hvordan enzymet polyfenoloksidase, som forekommer naturlig i mange frukter og grønnsaker, påvirker kroppens evne til å absorbere flavanoler.
Dette enzymet, som blant annet er ansvarlig for at frukt blir brun når den skjæres, finnes i spesielt høye mengder i bananer.
Bananer reduserer opptaket av flavanoler med 84 %
Studien, ledet av forskere fra University of California, Davis i samarbeid med University of Reading, fant at det å tilsette banan i en bærsmoothie reduserte opptaket av flavanoler med hele 84 prosent.
Til sammenligning absorberte deltakere som tok en kapsel med flavanoler langt mer av de gunstige stoffene. Flavanoler er naturlige forbindelser som støtter både hjerte- og hjernefunksjon.
Akademiet for ernæring og dietetikk anbefaler et daglig inntak på 400 til 600 milligram. Lavt inntak, spesielt hos eldre, har vært knyttet til kognitiv svikt og dårligere sirkulasjonsfunksjon.
«Hvis du ikke får i deg nok flavanoler, kan det påvirke sirkulasjonen negativt. Hos eldre mennesker er mangelen også forbundet med kognitiv nedgang», forklarer professor Gunter Kuhnle fra University of Reading.
«Så det er tydelig at vi trenger dem – spørsmålet er bare hvordan vi best kan absorbere dem gjennom mat og drikke.»
Tilberedning påvirker næringsinnholdet i smoothies
Studiens leder, Javier Ottaviani, som er forsker ved Mars Inc. og tilknyttet University of California, Davis, uttaler: «Vi ønsket å forstå hvordan en vanlig ingrediens som banan i en smoothie påvirker kroppens evne til å absorbere flavanoler.»
«Smoothies er populære måter å få i seg frukt og grønnsaker i det daglige kostholdet. Men vi ble overrasket over at bare én banan hadde nok polyfenoloksidase til å bryte ned de fleste flavanolene som finnes i bærene», legger Kuhnle til.
«Bananer kan utelates fra morgensmoothien din hvis målet ditt er å øke flavanolinntaket ditt – men de er fortsatt sunne frukter og kan spille en viktig rolle i et balansert kosthold.»
Hvilke frukter er best for flavanoler?
Flavanoler finnes spesielt i epler, pærer, blåbær, bjørnebær, druer og kakao, som alle er populære ingredienser i smoothies. Men er det i det hele tatt effektivt å konsumere dem via smoothies?
I studien fikk deltakerne enten en smoothie med banan og bær, en smoothie med bare bær eller en flavanolkapsel. Forskerne analyserte deretter blod- og urinprøver for å se hvor mye av flavanolene som faktisk ble absorbert i kroppen.
Resultatene viste at både mengden flavanoler i smoothien og mengden som ble absorbert av kroppen var betydelig lavere når banan ble inkludert i blandingen.
«Vi vet fortsatt altfor lite om hvordan mat og næringsstoffer samhandler, selv om det kan ha stor innvirkning på hvor godt kroppen absorberer dem», sier Kuhnle.
«Her kunne vi vise at flavanolabsorpsjonen kunne variere fem ganger avhengig av matkombinasjonen. Bananer gir en deilig tekstur i smoothies, men de kan også redusere flavanolabsorpsjonen.»
«Hvis du vil øke flavanolinntaket ditt via smoothies, bør du kombinere flavanolrike frukter som bær med ingredienser som har lav polyfenoloksidaseaktivitet, som ananas, appelsiner, mango eller yoghurt», anbefaler forskerne.