Å spise for mye ultrabearbeidet mat kan ha negative effekter på ansiktsstruktur, kjeveutvikling, pust, tannhygiene og generell munnhelse, forklarer tannleger.
Ultra-prosessert mat (UPF) er produkter som produseres i fabrikker og inneholder syntetiske tilsetningsstoffer samt gjennomgår industrielle prosesser som ikke kan gjøres hjemme, som ekstrudering eller bruk av konserveringsmidler.
Disse matvarene er designet for å være ekstremt velsmakende og aktivere hjernens belønningssystem med minimal innsats. De er ofte lave i næringsstoffer, men rike på salt, sukker og fett, og deres myke tekstur gjør dem enkle å spise.
Ultrabearbeidet mat krever mindre tygging
En diett dominert av ultrabearbeidet mat kan påvirke ansiktsformen ved å hemme kjeveutviklingen, da disse matvarene krever mindre tygging. Dr. Smita Mehra, en tannlege ved The Neem Tree Dental Practices i London, forklarer dette til Newsweek:
"Ultrabearbeidet mat er ofte myk og krever langt mindre tygging enn for eksempel frukt, grønnsaker, kjøtt og fullkorn. Tygging spiller en viktig rolle for å stimulere kjevevekst og justering, spesielt i kritiske utviklingsstadier hos barn," sier Mehra.
Tannlege og medisinsk direktør Dr. Ben Miraglia fra Toothpillow i New York støtter dette synet.
"Myk mat fører til svakere muskler, og svake muskler kan ikke utvikle kjevebeina ordentlig. Dette kan føre til underutviklede kjever, tenner som vokser for tett sammen, og mindre luftveier, som ofte stammer fra en myk matdiett," forklarer Miraglia.
Dr. Royce Lai fra King Village Dental i Ontario legger til at tygging også har viktige helsefordeler.
"Tygging stimulerer spyttproduksjonen, noe som bidrar til å forhindre tannråte. Det styrker kjevemuskulaturen og fremmer beinvekst under tannkjøttet, noe som resulterer i sterkere og sunnere tenner," sier Lai.
Ultrabearbeidet mat kan fremme skadelige bakterier
Men det er ikke bare mangelen på tygging som utgjør en risiko. Dr. Kemia Zeinali, praktiserende tannlege og grunnlegger av Dreamhouse Dental i Los Angeles, utdyper problemet.
"Ultrabearbeidet mat inneholder ofte høye mengder sukker og raffinerte karbohydrater, som mater skadelige bakterier i munnen og øker risikoen for tannråte og tannkjøttbetennelse," sier Zeinali.
"En diett basert på ultrabearbeidet mat kan mangle viktige næringsstoffer som vitamin D, vitamin A, vitamin C, fosfor og kalsium, som alle er nødvendige for sunne tenner, vev og et immunsystem som effektivt kan bekjempe infeksjoner," legger ernæringsfysiolog Shelley Balls of Consumer Health Digest.
Hva er risikoen for tennene?
Dr. Mehra forklarer at en underutviklet kjeve kan redusere størrelsen på luftveiene, fremme munnpusting og forstyrre søvnen. En svak kjeve kan også føre til preferanser for myk mat og begrenset kosthold, eller til og med problemer med taleutvikling.
Barn kan derfor trenge kjeveortopedisk behandling som tannregulering eller utvikle tannråte og tannkjøttproblemer.
Hva kan foreldre gjøre?
Eksperter anbefaler å inkludere fiberrik mat som frukt og grønnsaker i barnas kosthold for å beskytte munnhelsen.
"Både barn og voksne trenger grove og fibrøse frukter og grønnsaker. De inneholder ikke bare vitaminer og fiber, men hjelper også til med å rense tenner. Gulrøtter, brokkoli og epler er bra for å redusere plakk og tannstein da de forsiktig skrubber tennene og fjerner dem," sier Lai.
"Å tygge grønnsaker, kjøtt og hele korn som havre kan hjelpe barn med å utvikle kjeve- og ansiktsmusklene riktig," legger Balls til.
Mehra anbefaler at foreldre gir barn fast frukt og sprø grønnsaker og oppmuntrer dem til å tygge grundig når de spiser.