Tiden som splitter naboland: Snart kan disse to nabolandene være i hver sin tidssone

13/07/2025 20:01

Hanne

LIVSSTIL
foto: Shutterstock
Tenk deg at du krysser grensen til Slovakia, og klokka plutselig er en time foran. Høres merkelig ut? Det kan faktisk bli virkelighet.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

EU har i flere år planlagt å skrote sommertiden, og nå nærmer det seg. Det betyr at hvert medlemsland selv kan velge om de vil ha vintertid eller sommertid hele året. Og hvis nabolandene velger forskjellig? Da kan du reise i tid bare ved å krysse en landegrense. Det skriver Energozrouti.

Hva skjer egentlig?
Både Tsjekkia og Slovakia er i dag i den sentraleuropeiske tidssonen (UTC+1) og stiller klokka til sommertid (UTC+2) hver vår. Men etter et EU-vedtak i 2019 ble det bestemt at hvert land kan velge fast tid, uten å stille klokka frem og tilbake. Prosjektet ble satt på pause på grunn av pandemien, men fra 2026 kan det skje endringer.

Hvorfor fjerne sommertid?
Tidsskiftet ble innført under første verdenskrig for å spare strøm ved å utnytte dagslyset bedre. Men med moderne teknologi og LED-lys er effekten minimal. I dag handler debatten mest om helse og døgnrytme.

Ifølge eksperter er vintertid mer i tråd med kroppens naturlige rytme. Morgenlys hjelper oss å våkne, og permanent sommertid kan føre til trøtthet og redusert konsentrasjon, spesielt om vinteren.

Hva betyr valget i praksis?
Velger et land å beholde vintertid:

  • Lysere morgener om våren og høsten.

  • Mørkere kvelder, selv midt på sommeren.

Velger et land å beholde sommertid:

  • Mørkere vintermorgener (solen står kanskje ikke opp før kl. 09.00!).

  • Lysere ettermiddager i desember.

Hva vil Tsjekkia og Slovakia gjøre?
Det er ennå ikke bestemt. Men ifølge tsjekkiske myndigheter ønsker de å koordinere med nabolandene, så folk slipper å stille klokka bare fordi de pendler over grensen.

En undersøkelse viser at 42 % av tsjekkerne foretrekker sommertid hele året, mens 24 % vil ha vintertid. Resten er usikre.

Snart tid for avgjørelse
Hvis EU-prosessen ikke blir forsinket igjen, kan medlemslandene få mulighet til å bestemme seg i 2026. Det betyr at vi kanskje om bare ett år vet om Tsjekkia og Slovakia vil være i takt – eller i utakt – med tiden.

Så neste gang du planlegger togtur til Bratislava, bør du kanskje sjekke klokka to ganger.