Tre sannheter om keisersnitt-mødre som alle burde kjenne til

08/11/2016 19:00

Anniken Hauge

Livsstil
Foto: Colourbox.
Foto: Colourbox.
Du vet ikke hva et keisersnitt er før du har kjent det på egen kropp.

Det å bli mor er ingen enkel oppgave - uansett om babyen kommer til verden ved en vaginal fødsel eller skjæres ut ved keisersnitt. 

For mange virker keisersnitt kanskje som den lette og smertefrie veien, men de kvinner som har erfart å få et 15 centimeter langt snitt over nederste del av magen, slik at legen etetrfølgende kan jobbe seg gjennom syv lag før babyen kommer ut, de kvinnene vet at sanheten er en annen. 

 

Ifølge siden Bright Side kreves det både mot og styrke for å gjennomgå et keisersnitt, men det krever også mye av kvinnen som skal håndteres etter fødselen. Derfor har keisersnitt-mødre all grunn til å være stolte av arret de har på magen,  skriver Bright Side. 

Her er tre sannheter om mødre som har gjennomgått et keisersnitt - uansett om det er planlagt eller av den akutte typen: 

1. Disse kvinnene tar modig konsekvensen av det kirurgiske inngrepet et keisersnitt faktisk er. 

Selvom det blir gjort hundredvis av keisersnitt hver dag på norske sykehus, er det en stor operasjon som er er forbundet med mange mulige komplikasjoner både for mor og barn. Videre kan en fødende kvinne kun ha én person med under keisersnittet, og hvis det skal gå veldig fort, kan den vordende mor ende opp alene på operasjonsstuen. Det kan gjøre opplevelsen vesentlig mer skremmende.


2. Keisersnitt-kvinner vet ikke om alt er okay, før de forlater operasjonsstuen.

Når babyen er ute av magen, er det ikke sikkert at alt er som det skal være. De mange lagene i morens mage skal sys sammen, eventuelle blødninger skal stoppes og bedøvelsen skal avta, før legene kan si sikkert om fødselen har gått bra for både mor og barn.

Husk at moren er ved bevissthet under inngrepet, og kan derfor kjenne at legen holder på inni magen og høre hva som blir sagt.

3. Disse nybakte mødrene gjennomgår en tøff tid etter keisersnittet, og takler det som sanne heltinner. 

Det er en del smerter og begrensninger i tiden etter et keisersnitt, samtidig med at mødrene skal ta seg av en nyfødt som krever omsorg døgnet rundt.

I starten skal all bevegelse foregå veloverveid, og det er tøft å komme seg opp av sengen eller sofaen uten hjelp. Og i flere uker etter operasjonen skal mor verken vaske, bære handleposer, sykle eller løfte annet enn babyen sin.

Smertene forsvinner først etter en lengre periode. På tross av mange utfordringer tar keisersnitt-mødrene typisk det hele med et smil, fordi de er blitt mor til en liten gullklump som de ikke ville byttet mot noe.