Unngå dårlig ånde: Disse 7 matvarene forårsaker ekstremt dårlig ånde

29/06/2023 06:30

Sofie Hansen

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Hvis du planlegger å kysse din partner, kan det være en god idé å unngå visse matvarer.

Vist man «glemte» å børste tennene, kan det hende at kollegene dine vil lide av de ufattelige stygge dampene som kommer ut av munnen.

I tillegg til å ikke pusse tennene, er det også åtte matvarer som bidrar til å gi deg veldig dårlig ånde, og som du bør holde deg unna hvis du vil se best mulig ut, skriver Eat This.

1. Hvitløk og løk

Det er en klassiker. Den lille hvite knollen har grev Dracula og til og med den mest forelskede kjæresten som løper ut døren fortere enn du klarer å blunke. Hvitløk og løk inneholder svovelgasser som forblir i munnhulen i lang tid etter å ha spist.

Svovelgassene går ut i blodet og frigjøres i lungene, og det er derfor du fortsatt lukter hvitløk i munnen dagen etter.

Rå løk har samme effekt, så det er også viktig å tenke seg om før du for eksempel kaster deg skummende på en burger med ferske løkringer i. For da kan smaken av løk henge igjen.

2. Kaffe

Klasselærerens dårlige ånde har stort sett bare én forklaring, og den må finnes i det svarte brygget. Den sterke aromaen av kaffe henger igjen i munnen, og hvis du vil ha den oppkvikkende effekten av kaffe, men unngå å forgifte andre med dårlig ånde, så kan grønn te ha samme gode effekt.

3. Alkohol

Det er ikke bare bakrus som kommer snikende hvis du har vært ute og malt byen rød. Den vanndrivende alkoholen tørker ut munnhulen og bremser spyttproduksjonen i munnhulen.

Det hele er virkelig dårlig for medmenneskene dine, som kan bruke den dårlige ånde til å avsyre møbler eller fjerne maling fra biler før du får væskebalansen opp igjen.

Det er imidlertid et unntak. Ren vodka har en rensende og bakteriedrepende effekt, akkurat som munnvann. Men tenk på om du virkelig vil ha en vodkajuice dagen etter en bytur.

4. Kjøtt

Kjøtt er herlig, smaker godt og protein er veldig bra for kropp og muskler. Men for mye kjøtt er definitivt ikke bra for munnhulen hvis du vil ha frisk pust.

For hvis du bare får i deg kjøtt og ingen karbohydrater, begynner kroppen å bryte ned protein og fett via en prosess som kalles ketose.

Den metoden har blitt populær som slankeform, i form av LCHF-dietten, men den gir vanvittig dårlig ånde. Her må du spise mindre kjøtt og drikke mye mer vann og persille kan også hjelpe.

5. Sukker

De søte tingene er heller ikke bra for munnen. Sukkerholdig mat øker mengden bakterier i munnhulen, og dette gir skikkelig dårlig ånde. Så husk å sjekke at tyggegummi eller myntepastiller er sukkerfrie, ellers gjør du deg selv en bjørnetjeneste.

6. Ost

Det er ingenting som en liten ostebit som snacks, som du alltid kan nyte om kvelden til kjeks og et glass rødvin. Men ostens gode smak skyldes en naturlig sukkerutvikling og da får du problemer igjen, da bakterier elsker å boltre seg i munnhulen.

7. Hermetisk fisk

En boks makrell eller til og med hermetisk tunfisk har en spesiell lukt, og nå som du heller den ellers sunne maten på rugbrødet til lunsj, vil kollegene nyte fiskedampene resten av dagen – fra din egen munn.

Når fisken er konservert begynner filetene å slippe ut gasser, og den prosessen stopper ikke bare fordi du har åpnet dunken.

Læs også:

Derfor bør du spise det hvite «rusket» på klementinen Vi alle elsker frukten for sin friske duft, søte smak og at den er så enkel å skrelle. Men det er faktisk det hvite «rusket» som skjuler en skattekiste av næringsstoffer.