Unngå disse 3 mytene hvis du har mose i plenen

01/03/2024 07:00

Emma

Livsstil
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Hvordan pleier du å bekjempe det?

Plener trenger mer stell nå som våren nærmer seg, men hageentusiaster bør være oppmerksomme på at de vanligste metodene for å bli kvitt mose kan skade gresset.

Moss er et av de mest frustrerende problemene hageentusiaster kan møte, da den tette grønne klumpen ikke har røtter, noe som betyr at det kan være utrolig vanskelig å bli kvitt.

Det finnes ofte i plener, da mosen sprer seg via sporer på vindfulle dager, og hvis den ikke håndteres på riktig måte, kan den irriterende planten endre jorda din, svekke gresset og til og med spre hagesykdommer.

De mange «gode» husmorrådene

Det er mange husmorråd om den beste måten å bli kvitt mose på, og en av de vanligste misforståelsene er at bruk av oppvaskmiddel blandet med vann vil holde mose borte for alltid.

Joe, en engelsk plenekspert og grunnlegger av Joe's Lawncare, har forklart at oppvaskmiddel faktisk er veldig ineffektivt som et middel til å bli kvitt mose fra plenen din.

Oppvaskmiddel inneholder overflateaktive stoffer som kan bidra til å bryte ned den voksagtige overflaten av mose, men de vil ikke kunne trenge dypt inn i mosen for å drepe den.

I tillegg kan oppvaskmiddel potensielt være skadelig for gresset ditt på grunn av det høye pH-nivået og vil sannsynligvis forårsake mer skade på plenen enn mosen.

En annen vanlig misforståelse når det gjelder plenpleie er at det hjelper å helle syrlig fruktjuice på mosen, men som Joe forklarte, vil det heller ikke fungere.

Joe sa: "Hvis du spurte en erfaren gartner med flere tiår med grønne fingre under hanskene, er det en 50 prosent sjanse for at han eller hun vil fortelle deg, det handler om å legge kalk til plenen din fordi det kommer til å endre pH-nivåer...Alle vet at det er sånn man fjerner mose. Dessverre vil endring av pH-nivåer alene ikke gjøre noe."

Moss har ifølge Joe en «utrolig kakerlakklignende evne til å trives på komprimert jord».

Ikke bruk mosedrepere

Joe har også advart mot å bruke kommersielle mosedrepere, da de kan være svært skadelige for naturen.

Han sa: "Du kan bruke en kommersiell mosedreper som er designet for bruk på plener, ikke sant? Svaret på det spørsmålet er: Sikkert er det at de kommersielle mosedreperne og lignende preparater vil utrydde mose," akkurat som flasken sier.

"Det er bare det, vel, noen av forberedelsene kan også skade plenen din og helsen til hagen din generelt."

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.