Vær forsiktig med hunder: Slik hjelper du hunden din i varmen

21/06/2023 16:30

Emma Sletta

Livsstil
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det varme sommerværet kan virkelig være din firbente venn.

Sommeren er over oss, og det samme er de varme temperaturene. Selv om det for mennesker ofte er fantastisk med det varme og solfylte været, er det ikke så hyggelig for menneskets beste venn - hunden.

Rikelig med vann og en plass i skyggen er det viktigste for å takle varmen, men det er også andre ting å være oppmerksom på.

Nedenfor er de beste tipsene om hvordan du kan hjelpe hunden din på varme dager. Rådet som kommer fra Agria Dyreforsikring lyder som følger:

Vær forsiktig i bilen

Hunder bør generelt ikke være i bilen når det er varmt, og selv på en kjøretur kan det bli varmt for hunden. Pass på at det er vann til hunden inne i bilen og at den kan få luft. Spesielt i eldre biler kan frisk luft bak i bilen være svært vanskelig. Vær oppmerksom hvis hunden sitter i direkte sol bak i bilen, hvor det fort kan bli veldig varmt under kjøreturen. Ta også flere pauser enn vanlig på lange turer, slik at hunden kan få litt avveksling fra oppholdet i den trykkende bilen. Tilby friskt, kaldt vann på hvert stopp. Hvis hunden er i et bur, må du sørge for at sekken din ikke er stablet opp rundt buret slik at det ikke er luftcirkulasjon.

Lotte Evers, hundeekspert hos Agria oppfordrer til: "Selv om nesten alle medier gjentar advarselen hvert år, ser det ikke ut til å være nok. Hvert år hører vi om tilfeller der bekymrede borgere må ringe politiet for hunder som er alene i en varm bil. Temperaturen i bilen kan fort komme opp i 50 grader, og det dør du av hvis du er hund."

La derfor ALDRI hunden være i bilen, selv om du bare må være borte i fem minutter. De fem minuttene kan bli til en halvtime før du vet ordet av det, og solen beveger seg, som du vet. Hvis du en kort stund må holde hunden din i bilen i skyggen et sted, bør du alltid legge igjen en i frontruten med mobilnummeret ditt og tidspunktet da du dro. Husk at selv om du setter alle vinduer på gløtt, er det ofte ikke nok luftsirkulasjon til å avkjøle hunden. Er bilen din vanligvis i solen hjemme? Så er det "solskjerming" som du kan dekke bilen med, noe som kan være lurt slik at bilen ikke blir helt overopphetet hvis hunden skal på kjøretur.

Gi vann - rikelig med vann

Plasser flere vannskåler der hunden er, og sørg for å skifte vann ofte. Hvis det er en hage, legg også en bolle der ute på et sted som alltid er i skygge.

Hvis hunden liker vann, skyll den ned med hageslangen eller la den dyppe potene i et lite badekar med vann. Hvis han vil bade, vær oppmerksom på at det er langt fra overalt at det er lov å ta med en hund til stranden. Og sørg alltid for å tørke den grundig, spesielt den bakre delen, slik at den ikke får watertail.

Sørg alltid for skygge

Vær oppmerksom på at det alltid er et skyggefullt sted for hunden uansett hvor du er. Jo dypere skyggen, jo bedre, og hvis det er lite vind, er det enda bedre. Hvis du har en balkong, vil hunden sannsynligvis like å være der ute i de skyggefulle timene. Spesielt hunder med tykk pels eller generelle pusteproblemer lider i varmen. Gamle hunder må også tas ekstra vare på. Og merk at hunder med tynn pels står i fare for å bli solbrente akkurat som oss mennesker. Solkrem for hunder uten parfyme kan brukes hvis hunden ikke kan holdes ute av solen.

Planlegg turen nøye

Ta de lengste turene om morgenen og kvelden når temperaturen er kontrollert slik at turen(e) midt på dagen begrenses så mye som mulig. Unngå den varme asfalten som kan skade hundens poter. Hvis det er mulig, er en tur i skogen eller parken det aller beste.

Pass på overoppheting

Hvis hunden din blir overopphetet, flytt hunden til et kjølig sted og avkjøl den sakte med 15-20 grader varmt vann. For kaldt vann gjør mer skade enn godt i en slik situasjon. Hvis det fortsatt er uvel, kontakt veterinæren.