Våkner du ofte om natten? Det kan være et tegn på en rekke helseproblemer

10/11/2021 13:07

Emma Sletta

Livsstil
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En god natts søvn er viktig for helsen. Å våkne ofte kan være et tegn på at noe er helt galt.

Det er naturlig å våkne flere ganger om natten uten å huske det når vekkerklokken ringer. Men å våkne fra dyp søvn kan være et alvorlig advarselsskilt.

Vi er utviklet for å våkne en gang i blant, for i naturen var vi et lett byttedyr da vi sov. Hvis du våkner helt, er det imidlertid ikke noe som bør ignoreres. Det mener lege Neil Stanley ved Søvninstituttet, skriver The Mirror.

Her er årsakene til at man våkner fra dyp søvn og hva det kan bety for helsen.

Hvorfor du ofte våkner om natten

1. Benkramper
Hvis du våkner med benkramper, kan det være et tegn på at du trener for mye eller at du spiser for mye fett.

Å gå til det i treningsstudioet kan redusere mengden kalsium og magnesium i kroppen din. Disse mineralene sikrer at musklene kan ekspandere og trekke seg sammen. En annen grunn til kramper kan være at venene er skadet av fett i kostholdet eller overdreven nivåer av sukker i diabetikere.

Men faktisk kan medisiner for høyt kolesterol også øke risikoen for benkramper.

2. Du hoster
Hvis det er hoste som får deg ut av drømmeland, kan det være et tegn på nattlig reflukssyndrom.

Det oppstår når lukkemekanismen i magen ikke klarer å holde magesyren nede i magen. Det får syren til å løpe opp spiserøret og irritere halsen.

Refluks er mest vanlig hos overvektige mennesker. Spesielt hvis du har overflødig fett på magen.

Symptomer kan lindres ved å unngå fettstoffer fordi de tar lengre tid å fordøye. Det kan også bidra til å heve hodet med en pute og la tyngdekraften fungere til ens fordel.

3. Du våkner forvirret - kanskje på grunn av mareritt
Når noe vekker oss fra dyp søvn og vi ikke kan huske hvor vi er, er det fordi en del av hjernen fortsatt sover.

Dette betyr at selv om du er våken, kan det hende du ikke nødvendigvis reiser deg eller snakker ordentlig. Fenomenet er oftest forårsaket av søvnapné. Søvnapné er en lidelse der du slutter å puste om natten mens du sover. Det får deg til å våkne fra dyp søvn.

Hvis du lider av søvnapné, kan du søke legehjelp. Det kan også bidra til å unngå alkohol, slutte å røyke og gå ned i vekt.

4. Du svetter
Det kan selvfølgelig bety at det er sommer og at det er varmt. Men det kan også være et tegn på svingninger i hormonell balanse – eller at du har drukket.

Selv om det kan føles som om alkohol hjelper til med å sove på veien, er det faktisk det motsatte. Sprit saboterer søvn. Det får også blodkarene i huden til å ekspandere, noe som gjør at vi føler oss varmere.

Nattlig svette kan også være en bivirkning av antidepressiva, og hos kvinner svette kan være et resultat av lave østrogen nivåer, som kommer like før menstruasjon eller i overgangsalderen.

Svette menn om natten kan være et tegn på lavt testosteronnivå.

5. Du løper på do hele tiden
Hvis du pendler mellom toalettet og sengen om natten, kan det være et tegn på en ustabil blemme eller problemer med prostata - hvis du er mann.

Det er lite å gjøre med at prostata blir forstørret gjennom årene, men visse typer medisiner kan slappe av og gjøre musklene rundt det litt mindre. Det er viktig å snakke med legen fordi en forstørret prostata kan være et tegn på kreft.

Videre produserer nyrene naturlig mer urin jo eldre vi blir. Det gir – så å si – press fra begge sider.